vineri, mai 29, 2020

În multe cazuri, durerea sau disconfortul resimțit în zona stomacului, asociat cu greață, vărsături, arsuri, regurgitari sunt puse adesea pe seama gastritei. Potrivit dr. Cosmina Vladut, medic specialist gastroenterolog, astfel de manifestari pot sa apara in multe afecțiuni, unele care țin într-adevar de stomac, altele care privesc esofagul, colecistul sau pancreasul.

În realitate, termenul de “gastrită”, utilizat în necunoștință de cauza, poate să ascundă dignostice variabile, de la o dispepsie funcționala (gastrita) până la ulcere și cancere gastrice.

Citește și:

De ce este periculos să te tratezi singur
Cei care clasifică durere abdominală drept “gastrită”, fără să aibă confirmarea unui specialist se tratează cu antiacide sau antisecretorii gastrice fie la recomandarea unor rude/vecini, fie pentru că așa au citit pe internet.

Medicii atrag atenția că astfel de medicamente pot avea efecte pe simptomele respective, dar pot întârzia diagnosticarea unor boli. Pentru un diagnostic și un tratament corect al unei afecțiuni este important ca simptomele să fie investigate de către doctorul de familie sau de medicul specialist.

Citește și:

Tipuri de gastrită
Gastritele sunt de două tipuri: acute și cronice. Gastrita acută este cauzată de alcool, antiinflamatoare, non steroidiene, Helicobacter Pylori, stres. Se manifestă prin durere abdominală superioară, greață, vărsături.

Gastrita cronică este cauzată în proporție de 80% de infecția cu Helicobacter Pylori. Aceasta este o bacterie prezentă în stomacul multor persoane – specialiștii afirmă că cel puțin una din două persoane o are, care produce modificări la nivelul stomacului și duodenal.

Citește și:

Mai exact, Helicobacter Pylor distruge bariera de mucus care protejează celulele peretelui gastric și duodenal de acțiunea acidului prezent în stomac. Aceasta duce la inflamația cronică a stomacului (gastrită) sau a duodenului (duodenita).

Gastrita cronică produsă de Helicobacter Pylori poate fi simptomatică, prezentând adesea, dureri epigastrice, senzația de plenitudine gastrică, greața, vărsături, flatulență, stare generală alterată și uneori febră. Unele persoane pot dezvolta afecțiuni mai severe precum ulcer gastric sau duodenal, cancer gastric, limfom gastric.

Parteneri