Sari la conținut

Ce boli poți lua de la pisica ta. Simptome la care trebuie să fii atent

pisici
Sursă FOTO: Unsplash
Risc de boala pentru proprietarii de pisici

Din cuprinsul articolului

Deținerea unui animal de companie este una dintre plăcerile vieții, care este pozitivă atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Proprietarii de animale de companie au un risc redus de boli de inimă și pot fi mai puțin predispuși la alte boli – în medie, vizitează mai puțin medicul.

Mângâierea unei pisici ajută la relaxare și stres, iar animalele de companie îi ajută pe copii să învețe ce înseamnă responsabilitatea, bunătatea și respectul.

Cu toate acestea, oamenii sunt uneori îngrijorați că pot lua boli de la animalele de companie. Acest lucru nu se întâmplă foarte des, iar șansele de a lua o infecție de la un animal de companie pot fi reduse foarte mult prin luarea câtorva măsuri simple.

Învățați-i pe copii să se spele pe mâini după ce au atins animalele sau după ce s-au jucat pe terenul unde au fost animalele – adulții ar trebui să facă același lucru.

Există multe tipuri diferite de infecții cu care, în anumite circumstanțe, ne putem pricopsi din contactul cu animalele de companie. Cu toate acestea, nu este obișnuit să luați boli de la animalele de companie.

Cea mai frecventă infecție a acestor feline este boala zgârieturii pisicii, care este cauzată de o bacterie Bartonella.

Pisica - Pixabay
Sursa: Pixabay

Ce boli poți lua de la pisica ta

Oamenii se infectează adesea după ce sunt zgâriați sau mușcați de o pisică, iar zona respectivă devine inflamată. Produce oboseală și nu se transmite între oameni.

Pisicile sunt și purtătoare ale parazitului Toxoplasma gondii, responsabil de toxoplasmoză.

Câinii, oile și bovinele pot, de asemenea, să poarte acest parazit care se găsește în mod obișnuit în fecalele animalului.

Este foarte greu de știut dacă pisica este infectată pentru că de obicei nu prezintă simptome.

Dacă parazitul se află în mediul înconjurător sau în lanțul trofic, există riscul de a fi ingerat de oameni.

Cel mai mare pericol este la femeile însărcinate, care pot transmite infecția fătului, care poate dezvolta leziuni ale creierului și orbire.

Persoanele cu toxoplasmoză pot să nu observe simptome sau pot avea simptome care sunt foarte asemănătoare cu gripa sau mononucleoza infecțioasă (cunoscută și ca febră severă).

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel