vineri, februarie 3, 2023
Dureri de spate. Bolile de coloană afectează din ce în ce mai multă lume. Fie din cauza pozițiilor ciudate, fie din cauza muncii care solicită spatele. Oricum ar fi, coloana are de suferit din ce în ce mai mult, căci epoca tehnologică a adus în primul rând sedentarismul și implicit boli de coloană.

Iată cele mai frecvente boli la coloană, de ce apar ele și cum să ne ferim cât mai bine să nu apară. Odată instalate, acestea pot fi ținute în frâu cu ajutorul exercițiilor speciale. Cel mai bine este, totuși, să le prevenim.

Boli frecvente la coloană – durerea continuă de spate poate ascunde instalarea unei boli

Durerea cronică de spate este provocată, de obicei, de o problemă a coloanei sau a mușchilor spatelui. Zona lombară suportă, în mare, cea mai mare parte a greutății corpului, de aceea problema aceasta o are foarte multă lume.

Te-ar mai interesa: Semne silențioase care indică faptul că este posib...

Durerile de spate dispar sau ar trebui să dispară în câteva săptămâni, cauzele principale pot fi:  întindere de mușchi sau ligamente, întindere de articulații ale sacroiliaceului sai coccisului, deformarea coloanei vertebrale (scolioza sau cifoza), fracturi prin compresie, suprasolicitarea mușchilor lombari sau presiune asupra rădăcinilor nervilor din canalul vertebral. Fizioterapia și kinetoterapie sunt cele mai indicate în aceste cazuri.

Durerile de spate pot fi prevenite prin următoarele acțiuni: încălzire înainte de antrenament sau sport, fără ridicări bruște, căratul greutăților în ani se poate transforma într-o boală de coloană, munca în condiții vitrege, gen mină sau sub pământ.

Te-ar mai interesa: Factorii majori care îți distrug zilnic sistemul i...

Boli frecvente la coloană – lombosciatica, boală frecventă la coloană

O altă boală frecventă la coloană este lombosciatica, care dă dureri, furnicături sau chiar amorțeli din cauza iritării nervului sciatic. Rădăcinile nervului sciatic se extind prin fese și coboară pe partea posterioară a piciorului până la gleznă. De obicei, lombosciatica poate fi semn al existenței unei boli de coloană mai grave, precum stenoza spinală, osteofite sau discopatie lombară sau hernie de disc.

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: Zahărul scade imunitatea...

Cifoza este o altă boală frecventă de coloană, ce poate fi prevenită prin poziții corecte la masă, la serviciu, la școală sau la birou. De asemenea, poate apărea în cazul copiilor care cară un ghiozdan inexplicabil de greu și de mare, ce poate deforma coloana.

Cifoza este deformarea coloanei vertebrale, prin exagerarea curburilor normale ale coloanei în zona toracică, provocând cocoașă. Devierile de coloană pot fi efecte ale unor boli ca rahitism, miopie sau modificări de auz, ce fac copilul să stea în poziții ciudate, care îl dezavantajează cu timpul.

Te-ar mai interesa: Femeia care a aflat că are cancer datorită câinelu...

Boli frecvente la coloană – hernia de disc

Hernia de disc, altă boală care a devenit din ce în ce mai frecventă, înseamnă ruperea inelului fibros de la marginea discului vertebral. Hernia de disc poate apărea în urma unor traumatisme ale coloanei. Dacă este localizată în partea de jos, apare și lombosciatica, dacă este în partea de sus, amorțesc brațele, umerii, pieptul.

Durerile de spate și bolile de coloană se previn, în primul rând prin mers cât mai drept și prin poziții de șezut cât mai corecte. Îndreptarea coloanei în poziție de șezut nu înseamnă îndreptarea umerilor, ci îndreptarea capului. Apoi, se pot practica exerciții pentru durerile de spate, care să prevină apariția unor posibile boli. Înotul este unul dintre cele mai bune sporturi pentru problemele de coloană. Mișcările bruște și ridicatul greutăților sau căratul lor ar trebui, de asemenea, evitate.

Te-ar mai interesa: MANIFEST PENTRU ARMONIE ȘI FEMINITATE. Cum te preg...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private