Sari la conținut

Ce a decis agenția americană pentru produse alimentare și farmaceutice în legătură cu săpunurile antibacteriene

Producătorii de săpunuri antibacteriene vor trebui să dovedească în curând în SUA că produsele lor sunt mai eficiente decât săpunurile obișnuite în lupta împotriva răspândirii anumitor boli și că folosirea lor pe termen lung nu este nocivă.

Potrivit noilor reglementări propuse de agenția americană pentru produse alimentare și farmaceutice (FDA), fabricanții care nu vor reuși să satisfacă aceste cereri vor trebui să modifice formula săpunurilor antibacteriene sau etichetarea lor pentru a rămâne pe piață.

Această măsură survine în cadrul unei reexaminări mai extinse a agenților antibacterieni efectuate de FDA pentru a se asigura de eficacitatea lor și de siguranța utilizării lor, a anunțat agenția. Această decizie nu vizează dezinfectanții pentru mâini sau substanțele antibacteriene utilizate de medici și în mediul spitalicesc.

Măsura va face obiectul unei perioade de consultare publică de 180 de zile înainte de a intra în vigoare și nu va antrena pentru moment o retragere a acestor produse de pe piețe.

Milioane de americani utilizează zilnic săpunuri antibacteriene pentru mâini și în general pentru corp, precizează FDA. Deși aceste produse sunt considerate ca sigure și eficiente de către consumatori pentru a împiedica răspândirea germenilor, nu există în prezent nici o dovadă că sunt mai eficiente decât săpunurile obișnuite.

Mai mult, studiile indică faptul că o folosire constantă și prelungită a unor agenți conținuți în substanțele antibacteriene, ca triclosan în săpunul lichid și triclocarban în bară de săpun, ar putea determina o rezistență antibacteriană sau chiar dereglări hormonale.

‘Săpunurile antibacteriene și alte produse similare sunt foarte frecvent utilizate în fiecare locuință, la locul de muncă, la școală și în locurile publice, unde riscurile de infectare sunt relativ scăzute’, a subliniat Dr Janet Woodcock, directoare a centrului de cercetare și evaluare a medicamentelor din FDA.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel