Sari la conținut

Ce e normal când vine vorba de ciclul menstrual și când trebuie să mergi la medic

Sursă foto: pixabay

Din cuprinsul articolului

Ciclul menstrual este termenul pentru schimbările prin care trece corpul unei femei în fiecare lună pentru a se pregăti pentru o potențială sarcină. Cele mai multe femei au prima menstră la vârste cuprinse între 11 și 14, și au cicluri menstruale regulate până în jurul vârstei de 50 de ani.

Ciclul menstrual durează de obicei aproximativ 28 de zile; cu toate acestea, este normal și un ciclu care este cu câteva zile mai scurt sau mai lung. Zilele unui ciclu menstrual sunt numărate din ziua 1 a sângerării menstruale până în ziua 1 a următoarei hemoragii menstruale. În zilele 1-5 este faza în care apare sângerarea.

Zilele 6-14 poartă denumirea de fază foliculară, în care un ovocit se maturizează în foliculul ovarian, iar mucoasa uterină se pregătește să primească ovulul fertilizat.

”Ziua 14 a ciclului menstrual este ziua în care are loc ovulația, adică ovarul eliberează ovulul. Și, în sfârșit, în intervalul cuprins între ziua 15 și ziua 28 vorbim de faza luteală, în care ovulul călătorește prin trompele uterine până la uter, iar dacă este fertilizat, devenind embrion, se va atașa de mucoasa uterină și se va putea vorbi despre o sarcină. Dacă ovulul nu este fertilizat, mucoasa uterină (endometrul) va fi eliminat și ciclul va începe din nou,” explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.

Cele mai comune probleme menstruale

Cele mai multe femei pot prezice ciclul menstrual datorită regularității sale. Cu toate acestea, există, potrivit medicului ginecolog, câteva probleme comune care pot afecta ciclul: amenoreea (lipsa ciclului menstrual), dismenoreea (menstre dureroase) sau sângerările uterine anormale.

Amenoreea este un termen folosit pentru a denumi lipsa ciclului menstrual până la vârsta de 15 ani sau a lipsei menstrelor la o femeie pentru o perioadă mai mare de 90 de zile. Cea mai frecventă cauză a amenoreei este sarcina. Alte cauze sunt reprezentate de alăptare, pierderea extremă în greutate, obezitate, tulburări de alimentație, exerciții fizice excesive sau afecțiuni medicale care au nevoie de tratament.

Dismenoreea este o afecțiune în care o femeie suferă de menstruații dureroase, de obicei cu crampe abdominale. Cel mai adesea este cauzată de un exces de prostaglandină, un hormon care ajută organismul să se vindece după rănire. Simptomele durerii și disconfortului pot fi ameliorate cu analgezice, dar dacă durerea persistă și afecteaza calitatea vieții, se recomandă un control ginecologic.

Sângerările uterine anormale sunt cele care apar în mijlocul ciclului menstrual sau se manifestă în timpul menstrelor, fiind sângerări excesive. Sângerarea anormală poate avea loc după sex, între menstre sau după menopauză.

Sângerările uterine anormale în sine nu indică o afecțiune medicală gravă. De multe ori, femeile pot sângera la ovulație, din cauza anticonceptionalelor sau dispozitivelor intrauterine (sterilete). Cu toate acestea, sângerările anormale pot indica și o condiție care ar putea fi cauza infertilității. Femeile care se confruntă cu sângerări anormale ar trebui să se adreseze medicului ginecolog pentru stabilirea unui diagnostic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel