Sari la conținut

Unele femei pot crede că au ajuns la menopauză când, de fapt, se întâmplă altceva în organismul lor. Lipsa menstruației la 40 de ani ar trebui să te trimită imediat la medic

Multe femei trecute de 40 de ani se confruntă cu diferite dereglări cauzate de încetarea ovulaţiei, ceea ce duce la amenoree (lipsa menstruaţiei), însă acest lucru, spun medicii, poate duce şi la crearea unor confuzii. Astfel, o femeie care a trecut de 40 de ani şi constată dintr-o dată amenoreea, ea trebuie neapărat să se prezinte la medic, deoarece acest lucru poate fi un indiciu al unei afecţiuni, în afară de sarcină sau menopauză. 
”Când se apropie menopauza, nu mai exisă ovulaţie, deci organismul nu mai are nevoie să producă menstruaţie”, explică medicul ginecolog Dorina Micle pentru adevarul.ro. Amenoreea, mai spune ea, poate să inducă părerea că e vorba de menopauză, dar să fie o sarcină. ”În jurul vârstei de 40-44 de ani am avut ocazia să văd sarcini perfect normale, duse la temen, chiar cu naştere pe cale naturale, atunci când s-a putut”, mai subliniază medicul ginecolog

Deşi există şi menopauza precoce, care se instalează înaintea vârstei de 40 de ani, totuşi un test simplu de sarcină poate dezlega misterul imediat. ”Amenoreea poate să apară şi la vârstă mai tânără, înainte de 40 de ai şi să fie totuşi vorba de o menopauză precoce, sau dintr-un motiv endocrin care duce la lipsa de menstruaţie, la o vârstă la care nu este prea târziu ca să fie vorba şi de o sarcină. Deci confuzia este posibilă, dar este foarte simplu de rezolvat, pentru că în momentul de faţă există testele de sarcină care se fac din prima urină de dimineaţă şi sunt foarte precise. N-am văzut rezultate fals pozitive sau fals negative de foarte, foarte mulţi ani, doar trebuie să se respecte anumite indicaţii”, subliniază medicul Dorina Micle.

Medicul atrage atenţia că amenoreea poate fi şi indiciul unei boli grave, de aceea este recomandat un consult medical imediat. ”Amenorea poate avea, înafară de menopauză şi sarcină, multe alte cauze. În principiu, constatăm o amenoree şi ne prezentăm la medic, cu sau fără test de sarcină, pentru că simpla amenoree şi un test de sarcină negativ nu însemană că putem să dormi liniştite, ci poate să fie o altă patologie, nu doar menopauza, mai devreme sau mai târziu. Poate să fie un chist ovarian sau poate să fie un cancer ovarian şi atunci nu putem să stăm liniştiţi, pentru că avem o problemă mare”, conchide ginecologul Dorina Micle.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: