Sari la conținut

Ce efect are cafeaua asupra acidului uric din organism

beneficiile cafelei pentru diabetici
Sursă foto: Shutterstock
beneficiile consumului de cafea pentru diabetici

Din cuprinsul articolului

Consumul a 2-3 cești de cafea pe zi este considerat sigur pentru sănătate, iar cofeina ajută la scăderea nivelului de acid uric, ceea ce contribuie la reducerea riscului de atac de gută.

„Consumul a până la 400 mg de cofeină (două până la trei cești de băutură) pe zi este considerat sigur. Pe lângă cafeină, cafeaua conține teofilină și teobromină, uleiuri esențiale și antioxidanți care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.

De exemplu, riscurile unui atac de cord sunt reduse dacă se beau cel mult trei cești de cafea pe zi. Dar consumată în exces, cafeaua creşte ritmul cardiac și apar riscuri notabile, precum stările de anxietate, agitație, insomnie sau alte tulburări ale sistemului nervos”, explică medicul nutriţionist Natalia Denisova.

Potrivit acesteia, cofeina poate reduce, de asemenea, riscul atacurilor de gută, deoarece scade nivelul de acid uric. În plus, pe lângă cofeină, cafeaua mai conține și alte substanțe care au efect antioxidant: flavonoide, taninuri, acizi fenolici etc. „La pacienții cu hepatită infecțioasă, cafeaua încetinește dezvoltarea cirozei și a cancerului. Același lucru este valabil și în cazul amenințării de ciroză alcoolică”, explică specialistul.

Atenţie la efect diuretic!

Medicul atrage însă atenţia că uneori trebuie diluată uşor cu apă, deoarece cofeina are un efect diuretic și elimină o cantitate mare de lichid din organism.

„Băutura vă permite să scăpați de excesul de lichid și, prin urmare, poate fi utilă chiar și pentru cei care suferă de edeme. Pe de altă parte, consumată în cantităţi mari, cafeaua poate duce chiar la deshidratare. Prin urmare, se recomandă să beți cafeaua tare, cum ar fi espresso, cu apă”, notează dr. Denisova.

În plus, medicul recomandă consumul băuturii în prima jumătate a zilei pentru a evita creșterea excitabilității și problemele de somn și, de asemenea, recomandă femeilor însărcinate să se limiteze la un pahar pe zi. „Cofeina traversează bine placenta și intră în sângele fătului. Ca urmare, poate creşte ritmul cardiac al fătului”, explică medicul.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel