sâmbătă, iunie 25, 2022

Adesea, un energizant este cea mai sigură cale de a ne trezi după o perioadă solicitantă sau o petrecere. Totuși, pe termen lung, acetse băuturi pot avea efecte devastatoare asupra organismului.

Energizantul declanșează o doză de energie puternică și, în timp, acest lucru poate avea efecte devastatoare asupra organismului. Neuronii vor avea de suferit din cauza impulsurilor repetate pe care creierul le primește când, de fapt, are nevoie de odihnă.

Te-ar mai interesa: O actriță celebră șochează: „Am pierdut nouă copii...

Ce efect au energizantele?

„Atunci când bem astfel de substanţe energizante, la nivelul creierului se descarcă anumiţi curenţi şi anumite impulsuri electrice care ţin creierul în activitate, atunci când el ar trebui să doarmă.

La nivelul inimii, dacă ne uităm la ritmul cardiac, avem o accelerare a ritmului cardiac. Din păcate, mulţi dintre cei care utilizează aceste substanțe, prin această oboseală cronică și utilizarea în mod repetitiv, apar anumite modificări cardiovasculare, cum ar fi aritmiile cardiace. Sunt pacienți care au tulburări de ritm cardiac induse de aceste substanțe stimulatoare.

Te-ar mai interesa: Dietă Iulia Albu: Am o singură zi pe săptămână în ...

La nivelul creierului, efectul pe termen lung este unul de distrugere neuronală. Se produce stresul oxidativ, se produce descărcarea de substanțe oxidative la nivelul creierului, iar acest lucru determină modificări în structura neuronilor, care, pe termen lung, nu fac altceva decât să lase plaje de creier nefuncționale”, a explicat medicul Radu Țincu, la Antena 3.

Ce conțin energizantele?

„În energizant este, de fapt, un amestec de cofeină şi un amestec de aminoacizi neuroexcitatori. Aceşti aminoacizi sunt preluaţi de către creier pentru sinteza proteinelor din creier. Şi avem şi un exces de zaharuri pentru că trebuie să asigure acel substrat energetic.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu creierul când bei vin sau țuică....

Aceste energizante pot da dependenţă, pentru că această stare de bine obţinută într-un mod artificial, în scurt timp, devine o stare pe care ne-o dorim permanent atunci când suntem obosiți”, mai adaugă medicul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private