Sari la conținut

Fructul care ajuta la îmbunătățirea memoriei și a funcției creierului

ceai de merisoare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ceai pentru diabetici

Numite și „insulina verde”, fructele mici și roșii au un gust acrișor, însă sunt apreciate pentru proprietățile și beneficiile pe care le au pentru sănătate, fiind considerate unele dintre cele mai sănătoase fructe de pădure.

Fructul care ajuta la îmbunătățirea memoriei și a funcției creierului

O descoperire a oamenilor de știință evidențiază potențialul neuroprotector al merișoarelor. Cercetătorii au studiat beneficiile consumului unei căni de merișoare pe zi în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani.

Oamenii de știință speră că descoperirile lor ar putea avea implicații pentru prevenirea bolilor neurodegenerative precum demența.

Cercetătorul principal, Dr. David Vauzour, de la Școala de Medicină din Norwich, a declarat: „Se preconizează că demența va afecta aproximativ 152 de milioane de oameni până în 2050.

Nu există un tratament cunoscut, așa că este esențial să căutăm intervenții modificabile în stilul de viață, cum ar fi dieta, care ar putea contribuie la reducerea riscului de îmbolnăvire și a poverii bolii.

Studiile anterioare au arătat că aportul alimentar mai mare de flavonoide este asociat cu rate mai lente de declin cognitiv și demență.

S-a descoperit, de asemenea, că alimentele bogate în antociani și proantocianidine, care conferă fructelor de pădure culoarea roșie, albastră sau violetă, îmbunătățesc procesul de gândire.

Afinele sunt bogate în acești micronutrienți și au fost recunoscute pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii. Am vrut să aflăm mai multe despre modul în care merișoarele ar putea ajuta la reducerea neurodegenerării legate de vârstă”.

Îmbunătățesc semnificativ memoria

Echipa de cercetare a investigat impactul consumului de merișoare timp de 12 săptămâni asupra funcției creierului și asupra colesterolului în rândul a 60 de participanți sănătoși din punct de vedere cognitiv, scrie Science Daily.

Jumătate dintre participanți au consumat pudră de merișoare liofilizată, echivalent al unei căni sau 100 g de merișoare proaspete, zilnic. Cealaltă jumătate a consumat un produs cu efect placebo.

Studiul este unul dintre primele care examinează merișoarele și impactul lor pe termen lung asupra cogniției și sănătății creierului la oameni.

Rezultatele au arătat că consumul de merișoare a îmbunătățit semnificativ memoria participanților cu privire la evenimentele de zi cu zi (memoria episodică vizuală), funcționarea neuronală și livrarea sângelui la creier (perfuzia creierului).

Cum se consumă merișoarele?

Se pot consuma în stare naturală, bine spălate. Totuși, merișoarele au un gust acru și de aceea fructele sunt rareori preferate crude.

Ele se pot consuma mai ales sub formă de sucuri, deserturi, cocktailuri, smoothie-uri , compoturi, jeleuri, gemuri, ceaiuri sau sub formă de sos pentru fripturi și, foarte rar, pentru a acri unele ciorbe sau tocănițe.

Merișoarele sunt considerate superalimente, tocmai datorită valorii nutriționale pe care acestea o au. Este bine de reținut totuși că, potrivit specialiștilor, merișoarele uscate își pierd din vitamine și minerale.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: