luni, august 15, 2022

Un medic celebru a vorbit la Antena 3 despre efectele pe care Superluna le are asupra sănătății. Iată care sunt simptomele pe care nu trebuie să le ignori!

Tudor Ciuhodaru, medic UPU la Spitalul de Neurochirurgie Iași, a explicat ce efecte are Superluna asupra organismului.

Ce efecte are Superluna asupra sănătății

„O realitate clara este ca tot mai multi pacienti ajung in serviciul de urgenta cu sindroame migrenoide, cu cefalee, cu sindroame vertiginoase, cu tulburari de somn sau tulburare de comportament alimentar tocmai in aceasta perioada.
Daca vorbim despre cei cu labilitati psihoemotionale sau probleme de ordin psihologic, si psihologii avertizeaza ca exista un risc suicidar crescut in aceasta perioada.

Te-ar mai interesa: Alzheimer și Parkinson: metoda naturală care ajută...

Pe de alta parte nu pot sa nu remarc faptul ca patologia traumatica si suicidara este cea care domina la astfel de categorii de pacienti si din pacate, sa stiti ca si in acest moment la spital au ajuns foarte multe cazuri”, a spus medicul.

„Daca ne uitam la ce s-a intamplat in anii trecuti sa stiti ca chiar se observa o inversiune, daca vreti, a metodelor suicidare. Suntem obisnuiti in mod uzual cu intoxicatiile medicamentoase sau cu produse din gospodarie.

In aceasta perioada apareau formele severe cu strangulare, inecare, iar cel mai important, cel putin din punctul nostru de vedere, este numarul de pacienti cu crize epileptice extrem de numerosi, care ajung in aceasta perioada la urgenta. Pe de alta parte, trebuie sa spunem totusi lucruri pe nume”, a mentionat acesta.

Te-ar mai interesa: De vorbă cu Gabriela Vasilescu, make-up artist. Sf...


Cand trebuie sa mergi la spital?

„Cu toate aceste variatii de patologie sezoniera, nu putem spune ca exista o legatura directa pana cand nu vor fi studii clare care se confirma acest lucru, dar recomand in continuare membrilor familiilor sau celor din anturaj care observa pacienti cu ideatie suicidara sau cu modificari comportamentale sa consulte de urgenta un psiholog sau un psihiatru pentru a nu se ajunge la deznodamantul tragic in astfel de situatii”, a explicat medicul.

Te-ar mai interesa: Atenție: Pofta de mâncare și durerile abdominale s...

„Pentru ca par minore aceste tulburari neurologice, aceste sindroame migrenoide care pot crea un grad important de disconfort, s-ar putea sa fie semnalul de alarma ca se intampla ceva si ca este nevoie sa fie evaluat un astfel de pacient si nu putem da toate aceste efecte doar pe faptul ca exista aceasta luna plina.

Realitatea arata ca numarul de cazuri este crescut in aceasta perioada, dar prudenta si evaluarea rapida unor astfel de pacienti ne poti scuti de multe neplaceri.

Te-ar mai interesa: Ritualul Mariei Dragomiroiu. Ce face cu părul după...

„Tin minte ca eram de garda in august 2014 cand a mai fost o astfel de Superluna. Atunci numarul de cazuri a fost important si chiar au fost numeroase lucruri care ar trebui sa fie rezolvate in timp util, in asa fel incat viata pacientilor sa fie protejata”, a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru la Antena 3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private