Sari la conținut

Ce efecte au 3 căni de cafea pe zi asupra ficatului tău?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce efecte au 3 căni de cafea pe zi asupra ficatului tău? Cafeaua este recunoscută în principal ca o băutură stimulantă, dar este mai mult decât atât. Se știe că cafeina, principalul compus al cafelei, activează sistemul nervos central pentru o vigilență crescută.

Atunci când este consumată în cantități adecvate, cafeaua poate produce și alte beneficii pentru sănătate.

Poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral, demență, boala Parkinson și anumite tipuri de cancer, dar este considerat deosebit de benefică pentru ficatul dumneavoastră.

De fapt, persoanelor care suferă de hepatită C și alte tipuri de leziuni hepatice li se recomandă adesea să bea cafea în mod regulat pentru a încetini progresia bolii.

Aportul de cafeină în doza recomandată poate ajuta la eliminarea celulelor purtătoare de virus, la combaterea deteriorării ADN-ului și la reducerea vitezei de cicatrizare a ficatului.

Consumul de cafea recomandat și cel mai bun moment pentru a o bea

Cafeaua este cea mai frecventă băutură consumată în America de Nord mai mult decât orice altă țară, peste 75% din populație fiind băutor obișnuit.

Mai multe studii au observat efectele benefice ale cafelei asupra oricărei cantități de băut.

Un studiu publicat în 2015 a arătat că doar 1 ceașcă de cafea consumată zilnic a dus la o reducere de 15% a riscului de deces din cauza bolilor hepatice cronice; 4 cani pe zi au fost asociate cu o reducere de 71%, sugerând un răspuns dependent de doză. În general, se pare că cele mai bune efecte se observă la aproximativ 3 căni pe zi.

Nu există un moment special al zilei care să se fi dovedit a fi mai benefic decât altul.

Conținutul de nutrienți al cafelei

Conform USDA, o ceașcă de cafea preparată fără aditivi conține doar 1 calorie. Are aproximativ 6 mg sodiu și aproximativ 0,3 g proteine, fără zahăr sau grăsimi inerente.

Beneficiile majore ale cafelei pentru sănătate

Multe studii de cercetare din ultimele decenii au arătat că cafeaua are efecte protectoare asupra multor boli.

Acestea includ boli de ficat și multe forme de cancer, cum ar fi cancerul de ficat, de colon, de esofag, de sân, de prostată, de pancreas, de ovar și de rinichi.

Efectul cafeinei asupra ficatului

Deși mecanismul exact care stă la baza beneficiilor pentru sănătate ale cafelei pe ficat nu este clar, probabil că are ceva de-a face cu efectele sale antioxidante puternice.

Poate cafeaua să inverseze daunele hepatice?

Da, s-a demonstrat că consumul de cafea reduce cicatricile hepatice numite fibroză hepatică, cunoscută sub numele de ciroză hepatică în stadii avansate.

Aceste efecte benefice au fost observate în diferite forme de boli hepatice, cum ar fi hepatita C și hepatita B, boala hepatică grasă din alcool și boala hepatică grasă nealcoolică.

Cafeaua este bună pentru ficatul unei persoane sănătoase

Da, s-a demonstrat că consumul de cafea în rândul pacienților sănătoși îmbunătățește nivelul enzimelor hepatice în comparație cu pacienții care nu beau cafea. Acest lucru ar putea însemna scăderea nivelului de inflamație a ficatului.

Ce tip de cafea este cel mai bun pentru ficat?

Cafeaua obișnuită fără aditivi pare să aibă cele mai bune beneficii pentru sănătatea ficatului.

Consumul de cafea poate ajuta la prevenirea cirozei hepatice

Da, s-a demonstrat că consumul de cafea scade incidența cirozei hepatice.

O meta-analiză din 2015 care a analizat 16 studii diferite la populațiile occidentale a demonstrat o incidență semnificativ redusă a cirozei în rândul consumatorilor de cafea în comparație cu cei care nu au consumat cafea.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel