Sari la conținut

Semnele de alarmă care anunță accidentul vascular cerebral în cazul femeilor

Semne care prevestesc AVC. Sarcina, fluctuațiile tensiunii arteriale care apar în timpul sarcinii, pilulele contraceptive și hormonii folosiți la menopauză cresc riscul unei femei de accident vascular cerebral.

Dacă veți şti să recunoaşteți simptomele accidentului vascular cerebral puteţi acţiona rapid, pentru a diminua efectele negative ale acestuia asupra stării de sănătate.

Semne care prevestesc AVC. Amorţirea feţei

Accidentul vascular cerebral poate provoca leziuni ale creierului care ar putea determina privarea acestuia de oxigen şi sânge. Un accident vascular cerebral va cauza deseori amorţeală în unele zone ale corpului, în funcţie de partea creierului afectată de lipsa de oxigen. În cazul în care nervii conectaţi la nivelul feţei sunt lipsiţi de oxigen, poate interveni paralizia facială parţială sau totală. Dacă o persoană simte amorţeală la nivelul feţei, alături de slăbiciune a membrelor pe o anumită parte a corpului, acesta ar putea fi indiciul unui accident vascular.

Amorţirea unui braţ sau unui picior

Amorţirea braţelelor sau picioarelor este un simptomn comun al AVC-ului. De obicei, membrele afectate sunt cele din partea opusă zonei creierului unde apare accidentul vascular.

Dificultate la vorbire

AVC-ul poate afecta capacitatea de exprimare şi de înţelegere. Acest simptom apare în 72% dintre cazuri.

Durere de cap puternică

Durerea foarte puternică de cap, poate fi de asemenea, un simptom al accidentului vascular. Acest semn apare, de obicei în cazul persoanelor tinere şi al femeilor.

Semne care prevestesc AVC. Probleme de vedere

Problemele de vedere precum vederea înceţoşată sau vederea dublă reprezintă un indicator important al AVC-ului. Acest simptom apare în 44% din cazuri.

Pentru prevenirea AVC-ului majoritatea reconmadărilor, în cazul femeilor se bazează pe controlarea tensiunii arteriale:

Hipertensiune înainte de sarcină

Dacă o femeie care îți dorește să conceapă un copil are hipertensiune arterială, este recomandat să înceapă să ia asprirină și suplimente de calciu ca să prevină tulburările de tensiune arterială în timpul sarcinii.

Hipertensiune în timpul sarcinii

Dacă o femeie însărcinată suferă de hipertensiune, ar trebui să discute cu medicul despe un posibil tratament. Dacă tensiunea continuă să crească, gravida ar trebui să se trateze cu medicamente sigure și eficiente. Atenție, însă, deoarece unele pastille pentru hipertensiune sunt periculoase pentru făt. După naștere, femeia trebuie să-și măsoare tensiunea regulat.

Preeclampsia

Cunoscută și ca toxemia gravidică, preeclampsia este o afecțiune care apare la femeile insărcinate. Este caracterizată printr-o valoare crescută a tensiunii arteriale, însoțită de un nivel proteic urinar crescut. Femeile cu preeclampsie prezintă edeme la nivelul picioarelor, gambelor și mâinilor.

Preeclampsia, cand este prezenta, de obicei debuteaza in a doua jumatate a sarcinii, pe finalul trimestrului al doilea sau in trimestrul trei, uneori debutând chiar mai devreme, iar medicii suțin că această afecțiune crește riscul de AVC în timpul sacrinii și după naștere.

Pilule contraceptive

Femeile care aleg acest mijloc de contracepție trebui să-și verifice mai întâi tensiunea arterială deoarece combinația dintre pilulele contraceptive și hipertensiune dublează riscul de AVC.

Migrenele cu aură (migrene acompaniate de tulburări vizuale, precum sclipirile luminoase)

Femeile sunt de patru ori mai predispuse să aibă migrene, decât bărbații. Rar, migrenele pot cauza AVC, însă migrenele cu aură sunt mai periculoase, în special în cazul fumătoarelor.

Bătăile neregulate ale inimii

Fibrilația atrială este o dereglare a ritmului cardiac normal, în care atriile, cavitățile inimii care primesc sângele din organism, au o activitate electrică total haotică și, ceea ce este mai important, lipsită de orice eficiență mecanică.

Această afecțiune crește de patru ori riscul de AVC și este mai des întâlnită în cazul femilor decât al bărbaților.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: