Sari la conținut

Ce este adenocarcinomul pulmonar? Poate afecta chiar și nefumătorii care au nu a fumat niciodată o țigară

boli pulmonare
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.com
Boala pulmonară obstructivă cronică, este o afecțiune medicală gravă, a treia cauză de deces la nivel global

Adenocarcinomul pulmonar este o formă de cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC), cel mai frecvent tip de cancer pulmonar. NSCLC reprezintă 80% dintre afecțiunile pulmonare maligne și, dintre acestea, aproximativ 50% sunt adenocarcinoame.

Astăzi, adenocarcinomul este cea mai frecventă formă de cancer pulmonar la femei, asiatici și persoanele sub 45 de ani și poate afecta chiar și nefumătorii care au nu a fumat niciodată o țigară.

În timp ce rata adenocarcinomului a scăzut la bărbați și s-a echilibrat la femei, cifrele continuă să crească la femeile tinere, nefumătoare – iar cercetătorii nu sunt în întregime siguri de ce.

Se crede în mare măsură că genetica, fumatul pasiv și expunerea la radon în casă sunt toți factori care contribuie. Din nefericire, cercetările asupra cauzelor posibile lipsesc, probabil din cauza faptului că cancerul pulmonar este în mare măsură considerat o „boală a fumătorului”.

Simptomele adenocarcinomului pulmonar

Adenocarcinoamele pulmonare încep de obicei în țesuturile din apropierea porțiunii exterioare a plămânilor și pot fi acolo mult timp înainte de apariția simptomelor. Când apar în sfârșit, semnele sunt adesea mai puțin evidente decât alte forme de cancer pulmonar, manifestându-se cu o tuse cronică și spută sângeroasă abia în stadiile ulterioare, mai avansate ale bolii.

Din acest motiv, unele dintre simptomele timpurii mai generalizate (cum ar fi oboseala, scurtarea subtilă a respirației sau durerea în partea superioară a spatelui și în piept) pot fi omise sau atribuite altor cauze. Ca urmare, diagnosticele sunt adesea întârziate, în special în rândul tinerilor și al nefumătorilor, care nu consideră niciodată cancerul o posibilitate sau o amenințare.

Cauze

Ca și în cazul tuturor cancerelor, cauza adenocarcinomului pulmonar rămâne în mare parte necunoscută. Cercetările sugerează cu tărie că factorii genetici, de mediu și stilul de viață joacă un rol în debutul, riscul și severitatea bolii.

Genetica

Fiind unul dintre cele trei subtipuri de NSCLC, se crede că adenocarcinomul pulmonar este asociat cu anumite mutații genetice care pot predispune o persoană la boală.

Acestea includ o mutație a genei receptorului factorului de creștere epidermic (EGFR), care oferă organismului instrucțiuni despre cum să producă proteine structurale și reglează viteza cu care se întâmplă acest lucru. Există cel puțin 10 mutații cunoscute care pot afecta gena și pot provoca replicarea anormală și scăpată a celulelor.

Mutațiile EGFR sunt asociate mai frecvent cu adenocarcinoame mai puțin agresive de grad scăzut până la mediu.

Alte mutații asociate cu adenocarcinomul pulmonar includ cele care afectează gena sarcomului de șobolan Kirsten (KRAS). La fel ca EGFR, KRAS reglează, de asemenea, creșterea, maturarea și moartea celulelor; mutaţiile sunt observate în 20% până la 40% din cazurile de adenocarcinom pulmonar.

Cu toate acestea, persoanele ale căror tumori au mutații KRAS au de obicei un prognostic prost. Chiar dacă cancerul răspunde bine la chimioterapia inițială, boala revine aproape invariabil.

Mutațiile asociate adenocarcinomului sunt uneori transmise de la părinte la copil. O recenzie din 2017 din revista Oncology Letters sugerează că a avea un părinte sau un frate cu cancer pulmonar crește riscul de boală cu 50% în comparație cu persoanele fără antecedente familiale.

Alte mutații pot apărea spontan; oamenii de știință nu știu de ce.

Preocupări de sănătate și stil de viață

Genetica joacă doar un rol în riscul de adenocarcinom pulmonar. Alți factori contribuie în mod semnificativ, printre care nu în ultimul rând fumatul.

Potrivit studiului de lungă durată privind sănătatea asistentelor medicale, persoanele care au fumat timp de 30 până la 40 de ani au mai mult de două ori șanse de a dezvolta adenocarcinom pulmonar decât cei care nu au fumat niciodată. Riscul se dublează și mai mult dacă ai fumat mai mult de 40 de ani.

Expunerea la fumul pasiv crește, de asemenea, riscul.

Alți factori care vă expun riscul de adenocarcinom pulmonar includ:

  • Poluarea aerului, inclusiv funingine și gaze de eșapament
  • Expunerea la radon în casă
  • Expunerea profesională la agenți cancerigeni precum azbest sau arsen
  • Un istoric de boală pulmonară, inclusiv boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și tuberculoză severă (TB)

Aceștia și alți factori de risc legați de nefumat reprezintă motivul pentru care 20% dintre cancerele pulmonare apar la persoanele care nu au fumat niciodată o țigară în viața lor.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel