Sari la conținut

Cancer pulmonar: tuse cu sânge și alte semne

semne ale cancerului pulmonar
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Exista cinci semne ale cancerului pulmonar

Cancer pulmonar: tuse cu sânge și alte semne. 

În Marea Britanie, cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, alături de cancerul de intestin, de prostată și de sân. Ca și în cazul altor tipuri de cancer, cu cât este depistat mai devreme, cu atât mai devreme poate fi administrat tratamentul.

În plus, odată cu progresele tehnologice, acum este posibil să fie testat pentru cancer în locuri neobișnuite. NHS (Sistemul național de Sănătate din Marea Britanie) descrie cancerul pulmonar drept „unul dintre cele mai comune și grave tipuri de cancer”.

Cancer pulmonar: tuse cu sânge și alte semne

„Aproximativ 47.000 de oameni sunt diagnosticați cu această afecțiune în fiecare an în Marea Britanie”. Una dintre problemele cu cancerul pulmonar, spune NHS, este că nu provoacă simptome în stadiile incipiente. Drept urmare, oamenii sunt adesea diagnosticați târziu, când cancerul a crescut. Ulterior, este esențial ca oamenii să cunoască simptomele, astfel încât tumora să poată fi identificată cât mai curând posibil.

Simptomele cancerului pulmonar includ:

  • Tuse cu sânge
  • O tuse persistentă
  • Respirație persistentă
  • Oboseală inexplicabilă și pierdere în greutate
  • Durere la respirație sau la tuse.

NHS spune că o persoană ar trebui să-și vadă medicul de familie dacă are oricare dintre aceste simptome. Mai mulți factori de risc pot crește probabilitatea unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar.

Cel mai important factor de risc pentru cancerul pulmonar este fumatul. Obiceiul cancerigen este responsabil pentru mai mult de 70 la sută din cazuri. Fumul de tutun este principalul vinovat, conținând peste 60 de substanțe toxice diferite cunoscute a fi cancerigene.

Alți factori de risc includ

  • fumatul pasiv,
  • expunerea la radon,
  • expunerea profesională și poluarea.

Marea Britanie. Program de depistare precoce a cazurilor de cancer în supermarketuri

Între timp, NHS a lansat o nouă schemă pentru a încerca să identifice noi cazuri de cancer pulmonar. Cel mai recent, NHS a trimis camioane echipate cu echipamente de diagnosticare în comunitățile cu rate ridicate de cancer pulmonar.

Aceste camioane au fost poziționate în locuri de mare densitate comunitară, cum ar fi supermarketurile. Programul, care costă aproximativ 70 de milioane de lire sterline, invită persoanele cu vârste cuprinse între 55 și 74 de ani cu un risc crescut pentru o evaluare. Dacă este necesar, li se poate face o scanare toracică pe loc.

Serviciul și-a pus accentul în zonele cu rate mari de deces cauzate de boli pulmonare.

„Vieți sunt salvate atunci când cancerele sunt detectate devreme și când mai mulți oameni sunt îndrumați pentru teste, motiv pentru care NHS a depus atât de mult efort în diagnosticarea precoce în ultimii ani.

Știm că unii oameni au avut îngrijorări în căutarea ajutorului în timpul pandemiei, dar dacă aveți un simptom îngrijorător sau ați tusit timp de trei săptămâni sau mai mult, vă rugăm să contactați medicul de familie și să faceți un control” a declarat profesorul Peter Johnston, directorul clinic al NHS, potrivit express.co.uk.

Secretarul pentru Sănătate Sajid Javid a adăugat: „Această schemă comunitară este exact ceea ce avem nevoie pentru a ne asigura că sute de oameni primesc un diagnostic mai devreme, permițându-le să primească tratamentul de care au nevoie cât mai curând posibil”.

Mai mult de 75 la sută din cancerele descoperite prin intermediul schemei au fost găsite în etapele unu și doi. Acest lucru este crucial, deoarece persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar în stadiul său incipient au șanse de peste 20 de ori mai mari de a supraviețui timp de cinci ani decât cei pentru care este diagnosticat mai târziu, a remarcat NHS England.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel