luni, noiembrie 28, 2022

Ce este arahnofobia. Cum scăpăm de frica de păianjeni.

Există oameni care paralizează pur și simplu de frică în momentul în care văd un păianjen. Pentru cei mai mulți dintre noi păienjenii sunt doar niște vietăți micuțe, cam neplăcute ca aspect, dar inofensive. Cu toate acestea, există și persoane pentru care prima reacție este atacul de panică și apoi fuga cât mai departe de el.

Te-ar mai interesa: Atenție femei! RUJURILE conțin un amestec de subst...

Ei bine frica de arahnide, animalele articulate care au antene și patru perechi de picioare, mai poartă numele de arahnofobie și este cel mai frecvent tip de fobie animală. Adulții care suferă de arahnofobie sunt capabili să recunoască faptul că teama lor de păianjeni este excesivă, în timp ce copiii nu au puterea de a face această distincție.

Frica de păianjeni, printre cele mai frecvente fobii specifice

Frica de păianjeni se număra printre cele mai frecvente „fobii specifice” (îndreptate împotriva unui anumit obiect). Dacă este analizată obiectiv, această frică este nejustificată, deoarece păianjenii sunt adevărați distrugători de insecte, jucând deci un rol benefic în casă, gradină și culturile noastre.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Experimentul secret cu care cerce...

Cercetatorii au stabilit ca în Europa Centrala, pe o suprafață de patru mii de metri pătrați trăiesc aproximativ 1,5 milioane de păienjeni. De-a lungul unei veri, aceștia reușesc să distrugă aproximativ 1500 kg de insecte. Astfel, dacă nu ar exisa păienjeni, insectele ar devora întregi culturi.

Și frica de a fi înțepați de păienjeni este relativ nefondată. Dintre păianjenii comuni, numai păianjenii de apă și cei galbeni cu sac pot provoca înțepături dureroase, care la rândul lor nu au efecte pe termen lung.

Te-ar mai interesa: De ce e bine să mănânci semințe de floarea-soarelu...

Care este cauza fricii de păianjeni?

Se pare că frica este provocată de mișcarea acestora, care este rapidă și imprevizibilă. Dar, și de forma corpului, atât de diferită de cea a omului. Frica de păianjeni este asemănatoare cu frica față de șerpi. Cu cât corpul animalului este mai diferit de cel al omului, cu atât este mai puternică teama față de acesta.

Cum scăpăm de frica de păianjeni

Există, din fericire, soluții pentru a fi depășită teama de păianjeni. Există, de pildă, patru metode simple și eficiente astfel încât să nu devină obsesie, apoi patologie.

Te-ar mai interesa: Cauza și simptomele arterelor înfundate. Cardiolog...

  1. Ceașca personalizată cu un paianjen pe fața ei sau in fundul ceștii din care vom bea apă, ceai ori cafea.
  2. Tatuajele temporare cu pânze de păianjeni sau doar cu un singur păianjen
  3. Cerceii păianjen/broșa, dacă mai au și culoarea neagră, pot fi accesorii demne de invidiat.
  4. Aplicaţia Phobia Free, disponibilă pe iPad şi iPhone, care a fost aprobată şi de Ministerul Sănătăţii din Marea Britanie. Sistemul software foloseşte o metodă interactivă de relaxare prin care oamenii sunt angrenaţi într-un joc progresiv, cu obiective.

Cele patru metode propuse îi obișnuiesc pe cei care suferă de arahnofobie să se obișnuiască zilnic cu imaginea păianjenului. Treptat aceste persoane vor începe să accepte și chiar să îndrăgească imaginea păienjenilor. Așa cum oamenii iubesc imaginea unei flori, a unui cățel sau a unei ferestre imprimate nu doar pe o ceașcă, ci si în conștiința noastră.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private