
Ce este boala Addison și care sunt simptomele

Ce este boala Addison și care sunt simptomele. Când glandele suprarenale nu secretaă suficienți hormoni pentru buna funcționare a organismului apare boala Addison. Această afecțiune poate pune viața pacientului în pericol. Descoperită la timp, boala poate fi tratată cu medicamente care ofera organismului hormoni pentru a compensa lipsa acestora.
Diagnosticare boala Addison
Diagnosticul în caz de boala Addison se pune în urma mai multor analize și teste precum: analize de sânge (care măsoară nivelul de sodiu și potasiu precum și cantitatea de cortizol din organism, dar poate detecta și anticorpii care sunt asociați cu boala Addison), testul ACTH (este o analiza de sânge care identifica nivelul de cortizol din organism), teste imagistice (CT poate fi folosit pentru obținerea unor imagini ale glandelor suprarenale, iar un RMN poate fi folosit pentru a verifica starea glandei pituitare, ce poate fi răspunzătoare pentru insuficienta suprarenala secundara).
Te-ar mai interesa: Cum poți să elimini grăsimea abdominală fără dietă...
Tratament boala Addison
Tratamentul pentru boala Addison se concentrează asupra suplimentarii hormonilor care nu sunt produși în cantități suficiente. Tratamentul prescris de medic poate să conțină:
Corticosteroizi orali – aceste medicamente suplimentează hormonii lipsa.
Corticosteroizi injectabili – în caz de vărsături severe, medicul poate recomanda corticosteroizii sub forma injectabila.
Totodată, este recomandat consumul de sodiu, mai ales în timpul practicării exercițiilor fizice, atunci când este foarte cald afara ori în caz de diaree, potrivit doc.ro.
Cauze boala Addison
Boala Addison apare atunci când glandele suprarenale sunt afectate și produc cantități insuficiente de cortizol și aldosteron.
Te-ar mai interesa: Dr. Florin Bloj: „Tromboza venoasă profundă se tra...
De regula, boala Addison apare din cauza unei probleme la nivelul sistemului imunitar, care începe să atace stratul exterior al glandelor suprarenale, adică cortexul suprarenal, afectând producția de hormoni. Specialiștii nu au descoperit încă de ce se întâmplă acest lucru, însă sistemul imunitar este vinovat pentru 70-90% din cazurile diagnosticate cu boala Addison.
Alte cauze care declanșează aceasta afecțiune sunt bolile precum tuberculoza, care împiedică buna funcționare a glandelor suprarenale.
Te-ar mai interesa: Mușcătura de căpușă. Când este cazul să ne îngrijo...
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Urmăriți Doctorul Zilei și pe Google News.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.