sâmbătă, iunie 10, 2023

Organizația Mondială a Sănătății păstrează o listă scurtă de „boli prioritare” care ar putea provoca următoarea pandemie mortală.

Cele mai multe dintre boli ne sunt deja cunoscute – Ebola, SARS și Zika au intrat în listă – dar ultima intrare poartă numele terifiant de „Boala X”.

Termenul de „boală X” este folosit de OMS ca un simbol pentru a descrie o boală necunoscută de știința medicală ca fiind o cauză a infecțiilor umane.

Și, fiind un nou agent patogen – fie că este vorba de un virus, o bacterie, o ciupercă sau alt agent – probabil că nu vor exista vaccinuri sau puține tratamente, dacă nu chiar niciunul, disponibile.

„Aceasta nu este o chestie de science-fiction”, a declarat pentru Telegraph Dr. Richard Hatchett, de la Coaliția pentru inovații în pregătirea pentru epidemii, Dr. Richard Hatchett. „Acesta este un scenariu pentru care trebuie să ne pregătim. Aceasta este boala X”.

Ce este „boala X”?

OMS a inventat termenul de boală X în 2018. Un an mai târziu, când COVID-19 a început să se răspândească în China, lumea a asistat la o pandemie mortală cauzată de un nou virus – apăruse o boală X.

„Nu este o exagerare să spunem că există potențialul unui eveniment al bolii X chiar după colț”, a declarat pentru National Post Dr. Pranab Chatterjee, cercetător la Departamentul de Sănătate Internațională de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore.

„Recenta serie de cazuri de gripă aviară H5N1 din Cambodgia este doar un exemplu”, a adăugat Chatterjee.

Unii experți în sănătate publică cred că următoarea boală X va fi zoonotică, ceea ce înseamnă că va proveni de la animale sălbatice sau domestice, apoi se va răspândi pentru a infecta oamenii. Ebola, HIV/SIDA și COVID-19 au fost focare zoonotice.

Cu toate acestea, există și alte surse de boli, iar bioterorismul ar putea fi cauza următoarei pandemii.

„De asemenea, nu poate fi ignorată posibilitatea unui agent patogen pandemic creat prin inginerie”, au declarat autorii unui articol din 2021 în revista Infection Control & Hospital Epidemiology.

„Eliberarea unor astfel de agenți patogeni, fie prin accidente de laborator, fie ca act de bioterorism, ar putea duce și ea la o boală X dezastruoasă și a fost remarcată ca un risc catastrofal la nivel mondial”, au adăugat autorii, potrivit NYpost.


Virușii „zombi”

O altă sursă posibilă ar putea fi virușii „zombi” care au fost blocați în permafrost sau în alte peisaje înghețate timp de secole, dar care sunt eliberați de încălzirea climei.

Celelalte boli prioritare de pe lista OMS includ virusul Marburg, febra hemoragică Crimeea-Congo, febra Lassa, bolile Nipah și henipavirale, febra din Valea Riftului și sindromul respirator din Orientul Mijlociu.

Pentru a preveni și a combate o epidemie a bolii X, experții medicali din întreaga lume cer cu insistență o creștere a fondurilor pentru a sprijini supravegherea și cercetarea potențialilor agenți pandemici.

„Pandemia COVID-19 nu a fost prima care a făcut ravagii în lume și nu va fi nici ultima”, au scris autorii articolului din Infection Control & Hospital Epidemiology. „Astfel, trebuie să ne pregătim pentru următoarea epidemie cât mai curând posibil”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private