Sari la conținut

Ce este chimioterapia preventivă? Tratamentul pentru cancer al prințesei Kate, explicat

tratament cancer kate middleton
sursa foto: ABC13
Kate Middleton

Palatul a dezvăluit că Prințesa de Wales a fost diagnosticată cu cancer la începutul acestui an și că acum face chimioterapie preventivă.

Prințesa Kate Middleton a suferit o intervenție chirurgicală abdominală în ianuarie și a stat în spital timp de două săptămâni. La momentul respectiv, se credea că afecțiunea nu era canceroasă, dar testele postoperatorii au constatat prezența cancerului.

De atunci, ea se recuperează la Sandringham și Windsor pe un traseu de recuperare, după ce a început un tratament de chimioterapie preventivă.

Prințesa a declarat într-o declarație dată publicității la ora 18:00 că are o stare de spirit bună și că este concentrată pe recuperarea sa.

Kate a adăugat că este extrem de recunoscătoare echipei medicale pentru îngrijirea pe care i-o acordă și că acum are nevoie de timp, spațiu și intimitate pentru a-și finaliza tratamentul și a se recupera complet.

tratament cancer kate middleton
sursa foto: ABC13

Ce este chimioterapia preventivă?

Cancer Research UK a descris utilizarea chimioterapiei după o intervenție chirurgicală ca fiind menită să reducă riscul de reapariție a cancerului în viitor. Acest lucru se numește tratament adjuvant.

Organizația caritabilă a spus că chimioterapia circulă în tot corpul, ucigând celulele canceroase care se desprind de o tumoare înainte de operație și se deplasează în alte părți ale corpului.

Celulele se pot stabili în alte părți ale corpului și se pot dezvolta în noi tumori. Acestea se numesc cancere secundare sau metastaze.

Medicii pot sugera chimioterapie dacă există o șansă ca cancerul să se fi răspândit deja sau să se răspândească în viitor.

Terapia adjuvantă poate include, de asemenea, radioterapie, hormonoterapie, terapie țintită sau terapie biologică, potrivit Institutului Național de Cancer (SUA).

Cum faci chimioterapie?

Chimioterapia poate fi administrată în mai multe moduri. Cele mai frecvente tipuri sunt cele intravenoase – de obicei se administrează în spital și implică administrarea de medicamente printr-un tub într-o venă din mână, braț sau piept.

Există, de asemenea, chimioterapie orală, care implică, de obicei, administrarea unui tratament cu tablete la domiciliu, cu controale regulate la spital.

NHS precizează că pacienții pot fi tratați cu un singur tip de chimioterapie sau cu o combinație de diferite tipuri de medicamente, dar tratamentul este de obicei administrat în mai multe ședințe, de obicei pe parcursul a câteva luni.

Mai puțin frecventă, dar încă utilizată, chimioterapia poate fi în schimb administrată ca:

  • injecții sub piele, cunoscute sub numele de chimioterapie subcutanată
  • injecții într-un mușchi, cunoscută sub numele de chimioterapie intramusculară
  • injecții în coloana vertebrală, cunoscută sub numele de chimioterapie intratecală
  • o crema pentru piele

Chimioterapia are efecte secundare?

Chimioterapia poate deteriora celulele sănătoase din corpul pacientului. NHS spune că acest lucru poate provoca o serie de efecte secundare neplăcute, cum ar fi:

  • senzație de oboseală de cele mai multe ori
  • te simți rău
  • Pierderea parului
  • un risc crescut de a face infecții
  • o gură dureroasă
  • piele uscată, dureroasă sau mâncărime
  • diaree sau constipație

În timp ce faceți chimio, este foarte important să vă odihniți mult, deoarece pacientul se poate simți obosit mult timp sau obosește ușor atunci când face sarcini simple.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel