Sari la conținut

Ce este „datoria de somn” și ce legătură are cu canicula

insomnia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
fructe pentru reglarea somnuluio

Ce este „datoria de somn”. Dacă vă simțiți mai amețit decât de obicei, ar putea exista un motiv întemeiat pentru asta. Valul de căldură care s-a abătut peste țara noastră, a făcut ravagii asupra tiparelor de somn.

Și asta deoarece nopțile calde și umede au făcut dificilă odihna din timpul nopții. În această perioadă caniculară, s-ar putea să descoperi că ești mai mereu obosit decât ai fi în mod normal, când te trezești.

Acest lucru este de înțeles, deoarece un medic a dezvăluit că corpurile noastre trebuie să muncească mai mult pentru a ne răcori, rezultând mai multă oboseală. Dar dacă vremea s-a mai răcorit, și tu încă nu ai reușit să te eliberezi de oboseala caniculei, există o explicație bună pentru cum te simți, relatează Mirror.

Ce este „datoria de somn” și ce legătură are cu canicula

S-ar putea să suferi de ceva numit „datorie de somn”. Ceea ce înseamnă că nu dormi atât de mult pe cât ai nevoie pentru a funcționa.

Doctorul Guy Meadows de la Sleep School a explicat că valul de căldură ar fi însemnat să depășești „datoria normală de somn”. 

„Aproape trei sferturi din populație se plimbă oricum cu o datorie de somn – deoarece oamenii nu își ating nevoia biologică de somn, care este de aproximativ șapte până la opt ore pe noapte pentru cei mai mulți dintre noi.

Așa că putem deja să încercăm să recuperăm, dar în timpul caniculei, ne chinuiam să dormim și mai mult”, a explicat dr. Meadows, potrivit sursei citate. 

În timp ce suntem treji, creierul nostru eliberează o substanță chimică numită adenozină care ne ajută să adormim când vine noaptea.

„Cu cât ai mai multă adenozină în sistemul tău, cu atât te simți mai somnoros. Dacă apoi dormi cele opt ore, adenozina este metabolizată din creier și te trezești simțindu-te împrospătat”, a explicat specialistul. 

Dar dacă nu dormim suficient, substanțele chimice nu se metabolizează, ceea ce înseamnă că ne simțim amețiți dimineața, contribuind la „efectul datoriei de somn”.

Vestea bună este că poți inversa acest lucru, dar este important să fii atent la modul în care o faci.

„Ceea ce nu aș recomanda cu siguranță este ca oamenii să meargă și să lâncezească în pat, pentru că nu fac altceva decât să provoace un „decalaj social”. Mai simplu spus, o leneveală mincinoasă ne „supără” ritmul circadian sau „ceasul corporal”, care duce, de asemenea, la amețeală continuă”, a spus. dr. Meadows.

În schimb, se recomandă să „rambursați datoria în bucăți mici într-o perioadă de timp”. Făcând-o puțin câte puțin pe parcursul unei săptămâni, vă va ajuta să plătiți datoria de somn.

De ce ești mai obosit pe timp de vară

Pe lângă datoria de somn, probabil că ești și obosit, deoarece valurile de căldură înseamnă că corpurile noastre trebuie să muncească mai mult pentru a rămâne răcoros.

Dr. Hana Patel, medicul de familie și antrenorul de sănătate mintală, a explicat: „Ca medic de familie, adesea am oameni care mă întreabă de ce se simt mai obosiți pe vreme caldă.

Transpirăm mai mult pe vreme caldă, deoarece acest proces permite pielii noastre să se răcească atunci când transpirația se evaporă.

Un alt răspuns fiziologic natural al corpului nostru este acela de a permite mai mult sânge să curgă la suprafața pielii, pentru a elibera căldură. Ambele acțiuni. consumă multă energie, crescându-ne ritmul cardiac și arderea caloriilor, făcându-ne să ne simțim extrem de obosiți și adormiți.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel