Sari la conținut

Ce este dieta 5:2 a lui Michael Mosley? Promite să topească 2 kg pe săptămână

greutate
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Când vine vorba de a găsi o dietă care să funcționeze pentru tine, există o gamă imensă de programe și planuri care promit rezultate. Printre acestea se numără faimoasa dietă 5:2, care a fost popularizată de guru al sănătății de la TV, Dr. Michael Mosley.

Cunoscut și sub numele de „Dieta rapidă”, planul a fost conceput pentru a ajuta la pierderea durabilă în greutate de un kilogram până la două pe săptămână, dar s-a dovedit că ajută și la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și chiar la reducerea inflamațiilor din organism.

De asemenea, se bazează pe un concept simplu, ceea ce îl face destul de ușor de respectat.

Publicată în cartea The Fast Diet (Dieta rapidă) de Dr. Mosley în 2013, promovează consumul a ceea ce doriți timp de cinci zile din săptămână, apoi reducerea drastică a caloriilor în celelalte două.

Mai exact, se recomandă ca bărbații să mănânce doar 600 de calorii în acele două zile, în timp ce femeile consumă 500.

Site-ul Fast Diet explică: „Dacă ar fi să distilăm dieta rapidă într-un singur cuvânt, totul s-ar reduce la 5:2.

„Asta înseamnă cinci zile de alimentație normală, fără să te gândești prea mult la controlul caloriilor și cu o felie de plăcintă pentru budincă, dacă asta îți dorești.

„Apoi, în celelalte două zile, vă reduceți aportul caloric la 500 de calorii pentru femei și la 600 de calorii pentru bărbați.”

Acest lucru ar trebui să îi ajute pe oameni să facă schimbări de lungă durată în stilul de viață, deoarece niciun aliment nu este scos de pe masă.

„Din moment ce postiți doar două zile la alegere în fiecare săptămână și mâncați normal în celelalte cinci zile, există întotdeauna ceva nou și gustos la orizontul apropiat”, adaugă site-ul.

„Pe scurt, este ușor să respecți un regim care îți cere doar să îți limitezi ocazional aportul caloric. Acesta recalibrează ecuația dietei și pune toate șansele în favoarea ta.

„Țineți cont de faptul că programul este conceput ca o cale bine semnalizată către o viață mai lungă și mai sănătoasă; pierderea în greutate este pur și simplu o completare fericită la toate acestea.”

Cum funcționează?

Dieta se învârte în jurul conceptului de post intermitent, pentru care Dr. Mosely a fost un mare susținător.

Unele studii au arătat că postul în zile alternative poate fi la fel de eficient ca și restricționarea aportului zilnic de calorii.

Un astfel de studiu, publicat în revista Obesity Science and Practice în 2016, a constatat că ar putea fi de fapt metoda „superioară” pentru unii pacienți, „datorită ușurinței de respectare, pierderii mai mari de masă grasă și conservării relative a masei fără grăsime”.

Ce rezultate vă puteți aștepta să vedeți?

Scopul întregului program 5:2 este de a pierde în greutate într-un ritm sustenabil și gradual.

Lloyds Pharmacy menționează că participanții la programul 5:2 se pot aștepta să piardă în timp de la câteva kilograme până la câteva pietre.

„Acest lucru va depinde în întregime de greutatea dvs. atunci când începeți și de alte aspecte, cum ar fi cât de mult faceți exerciții fizice în timpul zilelor cu aport caloric normal”, spune acesta.

„De obicei, pierderea în greutate tinde să apară mai rapid la începutul dietei, înainte de a se diminua.

„Toată lumea este diferită, așa că nu vă descurajați dacă nu pierdeți la fel de mult în greutate ca alte persoane care au început dieta în același timp cu dumneavoastră.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel