Sari la conținut

Ce este dieta Hashimoto? Relaţia dintre alimentaţia corectă şi tiroidă

dieta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Anumite planuri alimentare, inclusiv dieta pentru afecţiunile autoimune și pentru persoanele cu alergie la gluten, de pildă, pot susţine tratamentul tiroiditei Hashimoto.

De altfel, hipotiroidismul este o problemă destul de comună cu care se confruntă mulți oameni, în special femeile. Piatra de temelie a tratamentului pentru această afecțiune importantă este administrarea corectă şi regulată a hormonilor lipsă din organism.

Ce este tiroidita Hashimoto?

Tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună care distruge treptat țesutul tiroidian prin limfocite, celule albe din sânge care fac parte din sistemul tău imunitar.

Glanda tiroidă este o glandă endocrină în formă de fluture, la baza gâtului, care secretă hormoni care afectează aproape fiecare sistem de organe. De asemenea, controlează metabolismul și creșterea. În cele din urmă, deteriorarea acestei glande duce la o producție insuficientă de hormoni tiroidieni.

Cum afectează dieta și stilul de viață pe Hashimoto

Cercetările arată că dieta și stilul de viață joacă un rol vital în tratarea bolii Hashimoto, deoarece mulți oameni constată că simptomele lor persistă chiar și dacă urmează tratamentul medicamentos prescris de medic. În plus, mulți oameni care prezintă simptome nu primesc medicamente decât dacă au niveluri hormonale modificate.

Mai exact, dieta și schimbarea stilului de viață pot ajuta cu mai mulți factori diferiți asociați cu Hashimoto. De exemplu, eliminarea anumitor alimente poate ajuta la reducerea inflamației, care poate fi un factor determinant în boala Hashimoto.

Modificările dietei și ale stilului de viață pot ajuta, de asemenea, la reducerea riscurilor de a dezvolta comorbidități, cum ar fi obezitatea și diabetul. În plus, aceste modificări pot ajuta la încetinirea sau prevenirea leziunilor tiroidiene cauzate de creșterea anticorpilor tiroidieni și pot gestiona greutatea corporală, zahărul din sânge și nivelul colesterolului.

Cu toate acestea, fiecare persoană cu tiroidita Hashimoto răspunde diferit la tratament, motiv pentru care o abordare individualizată este atât de importantă.

Iată câteva sfaturi dietetice bazate pe dovezi ştiinţifice care ajută la tratarea tiroiditei Hashimoto.

Diete fără gluten 

Multe studii arată că persoanele cu boala Hashimoto sunt mai predispuse la boala celiacă decât populația generală. Din acest motiv, experții recomandă ca orice persoană diagnosticată cu tiroidita Hashimoto să fie testată pentru boala celiacă.

În plus, unele dovezi sugerează că dietele fără gluten aduc beneficii persoanelor cu această afecţiune. Într-un studiu realizate pe zeci de femei cu tiroidita Hashimoto, o dietă fără gluten a redus nivelul de anticorpi tiroidieni, îmbunătățind în același timp funcția tiroidiană și nivelul de vitamina D, comparativ cu un grup de control.

Alte cercetări arată că persoanele cu tiroidita Hashimoto – sau cu boli autoimune, în general – sunt susceptibile de a beneficia de o dietă fără gluten chiar dacă nu au boala celiacă.

Dieta protocolului autoimun

Dieta Protocol Autoimun (AIP) este concepută pentru persoanele cu boli autoimune. Elimină din meniul zilnic  alimentele potențial dăunătoare, cum ar fi cerealele, lactatele, zahărul rafinat, ouăle, alcoolul, semințele, uleiurile și aditivii alimentari.

Dieta fără lactoză

Intoleranța la lactoză este foarte frecventă în rândul persoanelor cu tiroidita Hashimoto. Dacă suspectați că aveţi aceată problemă, eliminarea produselor lactate poate ajuta la îmbunătăţirea activităţii sistemului digestiv, dar şi al funcției tiroidiene și la absorbția corectă a medicamentelor.

Rețineți că această strategie poate să nu funcționeze pentru toată lumea, deoarece unele persoane cu Hashimoto tolerează perfect produsele lactate.

 

probleme hormonale
Imagine creată cu AI

Când este posibil, pregătiți-vă mesele acasă folosind alimente sănătoase, cum ar fi legume, fructe, proteine, grăsimi nesaturate și carbohidrați bogaţi în fibre.

Alimente recomandate

Dacă aveți tiroidita Hashimoto, o dietă bogată în nutrienți vă poate ajuta să reduceți severitatea simptomelor și să vă îmbunătățiți starea generală de sănătate. Concentrați-vă pe următoarele alimente:

  • fructe
  • legume fără amidon
  • grăsimi sănătoase
  • proteine ​​animale slabe
  • cereale fără gluten
  • semințe şi nuci
  • fasole şi linte
  • lactate și înlocuitori cu calciu și/sau vitamina D
  • condimente şi ierburi

Alimente de evitat

Eliminarea sau limitarea următoarelor alimente poate ajuta la reducerea simptomelor lui Hashimoto și la îmbunătățirea sănătății generale:

  • zaharuri şi dulciuri
  • fast-food și prăjeli
  • cereale rafinate
  • alimente și produse din carne procesate
  • cereale și alimente care conțin gluten

Rețineți că există unele dovezi care sugerează că soia dăunează funcției tiroidei, așa că mulți oameni cu Hashimoto aleg să evite acest tip de produse.

Lucrul cu un nutriționist specializat în boli autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto, vă poate ajuta să reduceți alimentele potențiale cu probleme și să creați un model de alimentație care vă va ajuta să vă simțiți cât mai bine.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel