Ce este enterocolita, boala care îți poate strica întreaga vacanță? Simptome specifice și cum o putem preveni

Enterocolita este o afecțiune care se manifestă atât la adulți, cât și la copii, mai ales în sezonul cald. Aceasta este provocată de nerespectarea normelor de igienă alimentară.

Această afecțiune este provocată de ingerarea alimentelor alterate sau contaminate cu diferiți agenți patogeni. Este mult mai frecventă vara, deoarece alimentele se pot altera și contamina mai ușor.

Astfel, apar diferite infecții la nivelul tractului digestiv, provocate de virusuri, bacterii sau paraziți.

Cum se manifestă enterocolita?

Medicul infecționist Ruxandra Moroti a explicat, la Antena 3, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate, care sunt simptomele enerocolitei și cum o putem preveni.

Simptome specifice ale enterocolitei

Principalul simptom este diareea, însă aceasta poate fi însoțită și de alte manifestări, susține medicul.

Alte simptome sunt dureri abdominale, crampe, greață, vărsături. În stadii severe, dacă există o penetrare a microbului intestinal prin bariera intestinală, putem avea fenomene sistemice, precum febră, stare generală alterată. În urma diareei ajungem la semne de deshidratare severă, care pun viața în pericol atunci când sunt peste 10% din greutatea corporală”, a povestit medicul la Antena 3.

Cum prevenim enterocolita?

Igiena alimentară, cea mai importantă măsură pentru prevenirea riscurilor.

„Când plecăm în concedii ar trebui să avem o igienă alimentară și a mâinilor și să știm unde mergem să consumăm alimente. Alegem locuri igienice, neaglomerate, ne spălăm pe mâini, vedem să nu există muște, încercăm să nu luăm mâncare de pe stradă. Iar în momentul în care vrem să consumăm un aliment, acesta trebuie să fie suficient preparat termic, sau să fie safe.

De pildă, apa fiartă și răcită, clorinată, îmbuteliată, în special apa cu bioxid de carbon, pentru că bioxidul de carbon scade PH-ul gastric. Scăzând PH-ul gastric, acesta va arde microbii răi care vor intra odată cu apa respectivă. Atenție! Ouăle reprezintă 70% din totalul toxiinfecțiilor alimentare. Ouăle crude, sau cleioase”, atrage atenția medicul, potrivit sursei citate.

 

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

5 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

5 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

6 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

6 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

7 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia