Sari la conținut

Ce este enterocolita, boala care îți poate strica întreaga vacanță? Simptome specifice și cum o putem preveni

durere in partea dreapta
Sursa foto: arhiva Doctorul zilei
Durerea în partea dreaptă a abdomenului: ce boli semnalează

Enterocolita este o afecțiune care se manifestă atât la adulți, cât și la copii, mai ales în sezonul cald. Aceasta este provocată de nerespectarea normelor de igienă alimentară.

Această afecțiune este provocată de ingerarea alimentelor alterate sau contaminate cu diferiți agenți patogeni. Este mult mai frecventă vara, deoarece alimentele se pot altera și contamina mai ușor.

Astfel, apar diferite infecții la nivelul tractului digestiv, provocate de virusuri, bacterii sau paraziți.

Cum se manifestă enterocolita?

Medicul infecționist Ruxandra Moroti a explicat, la Antena 3, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate, care sunt simptomele enerocolitei și cum o putem preveni.

Simptome specifice ale enterocolitei

Principalul simptom este diareea, însă aceasta poate fi însoțită și de alte manifestări, susține medicul.

Alte simptome sunt dureri abdominale, crampe, greață, vărsături. În stadii severe, dacă există o penetrare a microbului intestinal prin bariera intestinală, putem avea fenomene sistemice, precum febră, stare generală alterată. În urma diareei ajungem la semne de deshidratare severă, care pun viața în pericol atunci când sunt peste 10% din greutatea corporală”, a povestit medicul la Antena 3.

Cum prevenim enterocolita?

Igiena alimentară, cea mai importantă măsură pentru prevenirea riscurilor.

„Când plecăm în concedii ar trebui să avem o igienă alimentară și a mâinilor și să știm unde mergem să consumăm alimente. Alegem locuri igienice, neaglomerate, ne spălăm pe mâini, vedem să nu există muște, încercăm să nu luăm mâncare de pe stradă. Iar în momentul în care vrem să consumăm un aliment, acesta trebuie să fie suficient preparat termic, sau să fie safe.

De pildă, apa fiartă și răcită, clorinată, îmbuteliată, în special apa cu bioxid de carbon, pentru că bioxidul de carbon scade PH-ul gastric. Scăzând PH-ul gastric, acesta va arde microbii răi care vor intra odată cu apa respectivă. Atenție! Ouăle reprezintă 70% din totalul toxiinfecțiilor alimentare. Ouăle crude, sau cleioase”, atrage atenția medicul, potrivit sursei citate.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel