luni, ianuarie 30, 2023

Enterocolita este o afecțiune care se manifestă atât la adulți, cât și la copii, mai ales în sezonul cald. Aceasta este provocată de nerespectarea normelor de igienă alimentară.

Această afecțiune este provocată de ingerarea alimentelor alterate sau contaminate cu diferiți agenți patogeni. Este mult mai frecventă vara, deoarece alimentele se pot altera și contamina mai ușor.

Astfel, apar diferite infecții la nivelul tractului digestiv, provocate de virusuri, bacterii sau paraziți.

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: 3 greșeli frecvente atunci când vrei...

Cum se manifestă enterocolita?

Medicul infecționist Ruxandra Moroti a explicat, la Antena 3, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate, care sunt simptomele enerocolitei și cum o putem preveni.

Simptome specifice ale enterocolitei

Principalul simptom este diareea, însă aceasta poate fi însoțită și de alte manifestări, susține medicul.

Alte simptome sunt dureri abdominale, crampe, greață, vărsături. În stadii severe, dacă există o penetrare a microbului intestinal prin bariera intestinală, putem avea fenomene sistemice, precum febră, stare generală alterată. În urma diareei ajungem la semne de deshidratare severă, care pun viața în pericol atunci când sunt peste 10% din greutatea corporală”, a povestit medicul la Antena 3.

Te-ar mai interesa: Horoscop 29 ianuarie. Zodia care primește azi o su...

Cum prevenim enterocolita?

Igiena alimentară, cea mai importantă măsură pentru prevenirea riscurilor.

„Când plecăm în concedii ar trebui să avem o igienă alimentară și a mâinilor și să știm unde mergem să consumăm alimente. Alegem locuri igienice, neaglomerate, ne spălăm pe mâini, vedem să nu există muște, încercăm să nu luăm mâncare de pe stradă. Iar în momentul în care vrem să consumăm un aliment, acesta trebuie să fie suficient preparat termic, sau să fie safe.

Te-ar mai interesa: ”Noul Nostradamus” susține că al Treilea Război Mo...

De pildă, apa fiartă și răcită, clorinată, îmbuteliată, în special apa cu bioxid de carbon, pentru că bioxidul de carbon scade PH-ul gastric. Scăzând PH-ul gastric, acesta va arde microbii răi care vor intra odată cu apa respectivă. Atenție! Ouăle reprezintă 70% din totalul toxiinfecțiilor alimentare. Ouăle crude, sau cleioase”, atrage atenția medicul, potrivit sursei citate.

Te-ar mai interesa: Sirop magic pentru tusea seacă. Lidia Fecioru: E f...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private