Sari la conținut

Ce este fericirea? Regulile lui Paracelsus pentru o viață echilibrată și împlinită

Stare de fericire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Frica de fericire

Ce este fericirea? Regulile lui Paracelsus pentru o viață echilibrată și împlinită.

Cunoscutul alchimist elevetian Paracelsus a elaborat, in secolul al XVI-lea, un set de instructiuni simple care ne ajuta sa ne bucuram de o sanatate fizica, emotionala si mentala absoluta. Chiar si in ziua de astazi, acest set de reguli reprezinta unul dintre cele mai valoroase ghiduri pentru a trai.

Paracelsus promoveaza o viata fara excese, increderea in viata si in propria persoana, bunatatea, un fel echilibrat de a respira si a manca. Desi au fost multa vreme uitate, legile lui Paracelsus au fost redescoperite si sunt considerate mai actuale că oricand.

Regulile lui Paracelsus pentru o viață echilibrată și împlinită

1. Fa cat mai mult bine

Fa cat mai mult bine cu putinta si ajuta pe cel aflat in nevoie. Dar fa-o fara slabiciuni si sentimentalisme inutile si niciodată mai mult decat trebuie. Ca sa poţi face bine celor din jur trebuie să iti fie intai de toate si tie bine.

2. Fugi de oamenii vanitosi si vulgari

Ocoleste-i pe cei josnici, lenesi si barfitori, ca si pe cei cuprinsi de vicii. Alunga din spiritul tau plictiseala, tristetea sau teama de saracie, chiar dacă ai motive pentru acestea.

3. Incearca sa nu urasti

Iarta ofensele! Incearca sa doresti binele si bunastarea chiar si duşmanilor tai. Suntem cu totii fiinte minunate, ghidate de o voce interioara. Nu degeaba se spune ca sufletul nostru este un templu, divin si perfect. Nu il lasa să fie corupt de ranchiuna si ura.

4. Fii optimist

Nu te teme de oameni sau de ceea ce ar putea aduce ziua de maine. Frica si neincrederea in viitor aduc ele însele esecuri si dezastre. Singurul duşman de care trebuie sa te temi esti tu insuţi. Nu te gandi niciodata ca esti slab si singur, si nu va există niciun rau care sa te atinga.

5. Mediteaza, roaga-te

In linişte si aer curat, cel puţin cate o jumatate de ceas in fiecare zi. Astfel, iti vei descoperi vocea interioara, poţi ajunge la idei stralucite care iti pot schimba existenta. Îți vei vei intări mentalul si spiritul. Meditatia te pune in contact cu energiile bune.

6. Ai grija de propria sanatate

Respira cat mai des cu putinta aer proaspat, folsind plamanii ritmic si cat mai profund. La masa, mesteca mancarea cat mai mult si consuma multe fructe. Bea cu inghitituri mici, macar doi litri de apa in fiecare zi. Fa un obicei din a te imbaia zilnic, iti va spori demnitatea si respectul fata de propria persoana.

7. Fii cat mai discret cu putinta

Mentine tacerea cat mai mult cu putinta asupra tuturor chestiunilor personale. Nu lasa sa stie ceilalţi, chiar dacă iti sunt prieteni sau rude, ceea ce crezi, gandesti, auzi, inveti, stii sau descoperi.

Ce este fericirea, cu adevarat

Nu bogatia este sinonimul fericirii. Poate fi unul din factorii care ne conduc pe noi catre fericire deoarece ne da puterea de a face lucruri mari si nobile. Parcelsus crede, insa, ca adevarata fericire, cea care dureaza, poti ajunge doar urmand alte drumuri, acolo unde nu ajunge Egoismul.

  • Niciodata nu va plangeti de ceva
  • Controlati-va simturile
  • Fugiti atat de umilinta, cat si de vanitate.
  • Umilinta va va lua din putere
  • Vanitatea este atat de toxica incat este aproape un pacat mortal impotriva Sfantului Duh

Reguli de viata ale lui Paracelsus-Suntem ființe minunate

Cine este Paracelsus

Nascut la sfarsitul secolului al XV-lea, Paracelsus (Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim) este unul dintre primii alchimisti si oameni de stiinta ai Renasterii. El este considerat a fi parintele toxicologiei, dar este apreciat si pentru viziunile si teoriile sale revolutionare in domeniul medicinii.

Teofrast a practicat medicina în mai multe tari din Europa. A lucrat ca medic atât în actuala Germanie, Franta, Ungaria, Olanda, Danemarca, Suedia sau Rusia. In peregrinarile sale, Paracelsus a cules multe date utile de la medici, chirurgi și alchimisti. A intrat in contact, insa, si cu evrei, tigani, moase, calai, barbieri, ciobani si ghicitoare.

A adunat informatii pretioase, atat din mediile cele mai înalte ale societatii, cat si de la cei neștiutori. Era vazut adesea printre carutasi si vagabonzi, pe sosele și prin hanuri, situatie care a determinat pe colegii morali ai timpului sa-i reproseze purtarea si sa-l defaimeze.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel