sâmbătă, iunie 3, 2023

Ministerul Sănătăţii lansează, începând de miercuri, prin direcţiile de sănătate publică, o campanie care are ca obiective informarea profesioniştilor din sănătate asupra importanţei îngrijirilor medicale în condiţii de siguranţă.

Conştientizarea medicilor asupra necesităţii utilizării corecte a tehnologiilor şi instrumentelor pentru realizarea unui act medical mai sigur, cu efecte secundare reduse, dar şi informarea pacienţilor şi aparţinătorilor acestora asupra importanţei implicării eficiente în îngrijirea lor în cursul terapiei.

Te-ar mai interesa: 7 boli pe care poți să le moștenești de la părinți...

Conform unui comunicat de presă transmis cu ocazia Zilei Mondiale pentru Siguranţa Pacientului, campania cuprinde recomandări pentru pacienţi în vederea administrării unui tratament corect al pacientului, precum şi informaţii esenţiale pentru profesionişti în vederea prescrierii unui tratament corect şi pentru comunicarea cu aceştia.

În acest context, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că în ultimii doi ani au fost făcuţi paşi importanţi pentru creşterea siguranţei pacientului în unităţile sanitare, precum protocoale şi ghiduri, printre cele mai importante fiind ghidul de gestionare a sângelui pacientului în perioada pre-operatorie şi cel referitor la siguranţa pacientului în specialitatea anestezie – terapie intensivă.

Te-ar mai interesa: Satisfacția sexuală scăzută la bărbații de vârstă ...

„În ultimii 2 ani am făcut paşi importanţi pentru creşterea siguranţei pacientului în unităţile sanitare. Împreună cu profesionişti recunoscuţi din domeniu am elaborat ghiduri şi protocoale medicale care reprezintă baza practică şi suportul pentru aplicarea medicinii bazate pe dovezi şi îmbunătăţirea sistematică a prognosticului pacienţilor trataţi în sistem. Printre cele mai importante se numără ghidul de gestionare a sângelui pacientului în perioada pre-operatorie şi ghidul privind siguranţa pacientului în specialitatea anestezie – terapie intensivă (ATI). De asemenea, acreditarea periodică a unităţilor sanitare implică elaborarea şi revizuirea procedurilor şi protocoalelor medicale operaţionale, astfel încât, la nivel local, standardizarea parcursului pacientului în spital să ducă la reducerea erorilor, creşterea calităţii serviciilor medicale şi, implicit, la creşterea siguranţei pacientului”, a declarat Sorina Pintea, citată în comunicat.

Te-ar mai interesa: Iată ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci piz...

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat 17 septembrie ca fiind Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului, cu scopul de a fi dezvoltate politici şi practici privind siguranţa pacienţilor în toate statele membre ale OMS şi pentru a acţiona ca o forţă majoră pentru îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în lume.

Utilizarea eronată a medicaţiei afectează milioane de pacienţi în întreaga lume, iar costurile financiare şi economice cauzate de neglijarea siguranţei pacientului reprezintă o povară financiară pentru toate sistemele de sănătate. Implicarea crescută a pacienţilor pe parcursul tratamentului este esenţială în serviciile de asistenţă primară şi ambulatorie, se precizează în comunicat.

Te-ar mai interesa: Laptele este mai hidratant decât apa. Studiu surpr...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private