Sari la conținut

Ce este INSEMINAREA intrauterină, din ce în ce mai recomandată cuplurilor infertile. Există câteva CONDIȚII importante

Totul despre inseminarea intrauterină. Specialistul în fertilizare ne explică, pe scurt, ce este, cum se face această procedură. Aflăm și cui îi este ea indicată, care sunt avantajele acestei metode și care este rata ei de succes.

Inseminarea intrauterină – pe scurt IUI – este o procedură de reproducere umană asistată, care presupune introducerea spermei partenerului, pregătită inițial în laborator, în uterul femeii, pentru a facilita fertilizarea ovocitelor.

„Protocolul pentru pregătirea probei de spermă în laborator presupune selecția spermatozoizilor cu motilitate bună și morfologie normală, spălarea acestora și îndepărtarea lichidului seminal și a altor compuși biologici aflați în probă, și resuspendarea celulelor spermatice pe un mediu nutritiv și prietenos garantând astfel supraviețuirea acestora în tractul genital feminin mai mult timp”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu.

Care sunt principalele condiții de eligibilitate

Inseminarea intrauterină este o opțiune mai puțin invazivă și mai puțin costisitoare comparativ cu fertilizarea în vitro, dar pentru realizarea acesteia sunt necesare întrunirea unor condiții. Specialistul ne arată care sunt acestea:

– Cea mai importantă condiție se referă la integritatea și permeabilitatea trompelor uterine. „Înainte de a apela la această procedura se verifică trompele uterine cu ajutorul sonografiei sau histerosalpingografiei. Ulterior, medicul ginecolog va decide dacă pacienta are indicație sau nu pentru IUI”, arată dr. Ruxandra Dumitrescu, care a ajutat în vasta sa carieră mii de cupluri să aibă un copil.

– Parametrii spermei (în special numărul și motilitatea) să fie optimi sau doar ușor scăzuți. „În contextul unui diagnostic sever, de exemplu oligoastenoteratozoospermia severă (număr redus, motilitate scăzută și număr mic de forme normale ) nu se recomandă IUI, ci fertilizarea în vitro cu ajutorul tehnicii ICSI (Injecția intracitoplasmatica a spermatozoidului) sau PICSI”, notează specialistul.

Cine poate apela la IUI

– IUI se foloseşte de regulă de către cuplurile care nu au reuşit să obţină o sarcină de-a lungul unui an şi la cele unde cauza infertilităţii este necunoscută.

– Femeile care suferă de anomalii ale ovulaţiei pot fi tratate prin această metodă dacă reacţionează bine la stimulare ovariană. „În acest caz, ovulaţia este stimulată prin medicație şi IUI este programată pentru perioada ovulaţiei. Stimularea hormonală se foloseşte de obicei chiar şi la femeile care nu suferă de anomalii ale ovulaţiei, pentru a crește considerabil șansele de reușită”, punctează dr. Ruxandra Dumitrescu.

– „Este important de știut că femeile care au rezervă ovariană redusă, cu valoarea AMH (anti-mullerian hormon) mai mică de 1 sau cele cu vârsta de peste 39 de ani nu au indicație de IUI (inseminare intrauterină) din cauza calității slabe și a numărului mic de ovocite. La această categorie de paciente infertile indicația este fertilizare în vitro încă de la început, pentru a evita epuizarea ovariană totală. Un alt aspect important este că inseminare intrauterină se recomandă și cuplurilor tinere (25-30 ani), care prezintă infertilitate de cauza necunoscută. Aceste cazuri au toate analizele în limite normale, dar sarcina nu a apărut timp de cel puțin 12 luni. La ei există indicație absolută de IUI, repetată succesiv de 4-6 ori. Dacă sarcina nu apare, se face procedura de fertilizare in vitro”, explică ea.

– Toate inseminările intrauterine sunt precedate de stimulare ovariană,pentru a crește numărul de foliculi dezvoltați și șansă de sarcină. Ciclul normal oferă doar 1-2 celule sexuale feminine, ceea ce limitează numărul de embrioni formați.

– Femeile cu endometrioză pot apela la IUI, pentru că infertilitatea apare foarte frecvent asociată acesteia.

– În cazurile în care nu este posibilă folosirea spermei partenerului, se poate recurge la inseminare artificială cu spermă donată. Donatorul este anonim şi poate fi ales de către pacientă conform cerințelor fenotipice (culoarea ochilor, înălțime, vreutate, culoarea pielii și a părului etc). Toți donatorii sunt atent selecționați și trec printr-un proces de analizare (analize genetice, infecțioase etc.)

– IUI se recomandă și în cazul cuplurilor în care unul dintre parteneri este purtătorul unei boli cu transmitere sexuală (de exemplu pacienții cu HIV). Cu ajutorul tehnicilor de pregătire a spermei în laborator se pot selecta doar celulele spermatice, reducând la minim riscul de contaminare a partenerei.

Avantajele acestei metode

  • Avantajul IUI constă în faptul că nu este necesară recoltarea de ovocite şi anestezie.
  • „De subliniat este faptul că această procedură este foarte simplă şi nedureroasă. Spermatozoizii sunt introduşi în uter cu ajutorul unui cateter special în preajma ovulaţiei”, explică dr. Ruxandra Dumitrescu.
  • Fertilizarea și dezvoltarea embrionilor se realizează în tractul genital feminin.

Pregatirea pentru IUI

  • Dezvoltarea foliculilor ovarieni și ovulația vor fi monitorizate ecografic. Atunci când sunt îndeplinite condițiile, în funcţie de mărimea foliculului / foliculilor şi nivelul estradiolului, medicul ginecolog va stabili administrarea unei injecții de declanșare cu HCG (Gonadotropina corionica umană) care are rolul de a declanșa ovulația, iar IUI se va face la aproximativ 36 de ore, astfel încât șansele de fertilizare să fie maxime.
  • În ziua insemninarii intrauterine, partenerul este chemat în clinică cu aproximativ 2-3 ore înainte pentru a preleva proba/probele de spermă. Se recomandă o perioada de abstinența cuprinsă între 3 – 5 zile înainte de recoltare.
  • Sperma este recoltată într-o cameră intimă, special amenajată, sau poate fi recoltată şi acasă, dar respectând indicațiile personalului medical prevind condițiile de păstrare și transport. Proba se recoltează prin masturbare.
  • Embriologul va pregăti proba în laborator, concentrând un număr cât mai mare de spermatozoizi mobili într-un volum mic de mediu de cultură. Pentru a crește șansele de reușită, embriologul poate cere partenerului mai multe probe pentru a reuși să concentreze un număr cât mai mare de spermatozoizi cu motilitate și morfologie bună, care au capacitate de a fertiliza ovocitele.

Rata de succes a procedurii

Rată de succes a acestei metode variază mult fiind în jur de 20%. Un cuplu poate efectua 4-6 cicluri de IUI. Dacă nu intervine sarcina, medicul va recomandă o metodă mai eficientă cum ar fi fertilizarea

în vitro – FIV( rată de success peste 45%), spune dr. Ruxandra Dumitrescu.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel