Sari la conținut

Ce este licopenul și ce BENEFICII are pentru sănătate?

Licopenul, BENEFICII are pentru sănătate. Este un compus care ar putea preveni multe boli.

Ce este licopenul și ce BENEFICII are pentru sănătate?

Licopenul este un compus natural care se găsește în fructe și legume precum roșiile, pepenele roșu și grapefruit. Licopenul este un carotenoid, pigmenți galbeni, portocalii sau roșii care dau această culoare plantelor. Licopenul a fost asociat cu câteva beneficii pentru sănătate, inclusiv cu un risc redus de apariție a anumitor boli.

Roșiile sunt o sursă principală de licopen în dietă. În general, cantități mai mari de licopen se găsesc în produsele procesate (gătite) pe bază de roșii.

Consumând o cantitate moderată de grăsimi (10-15 grame) împreună cu alimentele cu conținut ridicat de licopen, puteți crește cantitatea de licopen care este absorbită. De exemplu, ați putea adăuga 1 lingură de ulei de măsline la salata de roșii sau la sosurile gătite pentru a realiza acest lucru.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale licopenului este că este un antioxidant și protejează organismul de stresul radicalilor liberi care pot deteriora ADN-ul și alte structuri celulare, potrivit verywellhealth.com.

Proprietățile antioxidante ajută la echilibrarea activității radicalilor liberi din organism și, în acest fel, poate reduce riscul anumitor boli. De exemplu, există noi dovezi că licopenul are un rol în susținerea sănătății oaselor.

Deși este posibil să existe beneficii suplimentare ale licopenului legate de sănătatea inimii și de prevenirea cancerului, nu există suficiente dovezi pentru a susține aceste beneficii în acest moment.

Sănătatea oaselor
Există tot mai multe dovezi că licopenul are capacitatea de a ajuta la menținerea rezistenței oaselor. Într-un studiu clinic, s-a demonstrat că licopenul afectează metabolismul osos (producția și descompunerea constantă a țesutului osos). Autorii au constatat că licopenul a modificat activitatea mai multor gene care susțin densitatea osoasă, ceea ce asigură rezistența oaselor.

Cancer
Licopenul este un antioxidant. În teorie, antioxidanții ar putea proteja împotriva cancerului prin prevenirea deteriorării ADN-ului și a structurilor celulare. Din păcate, cercetările actuale privind licopenul sunt prea limitate din punct de vedere calitativ pentru a asigura că licopenul scade riscul de cancer.

Risc redus de cancer de prostată

Cercetările au arătat că nivelurile mai ridicate de licopen sunt puternic corelate cu un risc redus de cancer de prostată. De exemplu, o meta-analiză (o îmbinare a rezultatelor din mai multe studii) a arătat că participanții care au raportat un consum mai mare de licopen și care aveau niveluri mai ridicate de licopen în sânge prezentau un risc mai scăzut de cancer de prostată.

De asemenea, pe măsură ce aportul de licopen și nivelurile din sânge creșteau, riscul de cancer scădea și mai mult. Acest lucru s-a dovedit a fi valabil și în studiile epidemiologice (studii pe populații umane) privind aportul de licopen și un risc redus de cancer la nivelul capului și gâtului.

Cu toate acestea, nu există în prezent nicio dovadă că licopenul în sine scade acest risc de cancer. De exemplu, se știe că, în general, consumul mai multor fructe și legume este asociat cu un risc redus de cancer.

Sunt necesare cercetări de înaltă calitate pentru a demonstra că licopenul și capacitățile sale antioxidante pot avea un impact direct asupra dezvoltării cancerului de prostată și a altor tipuri de cancer.

Sănătate cardiacă și vasculară
Un aport mai mare de licopen și niveluri mai ridicate de licopen în sânge se corelează cu un risc redus de accident vascular cerebral.

Este esențial să gestionați bine tensiunea arterială și colesterolul pentru a susține o bună sănătate cardiacă și vasculară (cardiovasculară). Există cercetări mixte cu privire la posibilitatea ca licopenul să aibă un efect asupra acestor afecțiuni. O meta-analiză din 2020 a confirmat faptul că cercetările existente nu susțin o relație între licopen și tensiunea arterială sau nivelul colesterolului.

Cu toate acestea, apar tot mai multe dovezi care susțin rolul licopenului în menținerea sănătății vaselor de sânge. Într-un studiu clinic, licopenul a adus beneficii funcției endoteliale.

„Funcția endotelială” se referă la un set de factori legați de sănătatea mucoasei interioare a vaselor de sânge. Interesant este că această îmbunătățire a fost observată doar la persoanele cu boli cardiovasculare, nu și la participanții sănătoși.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.