Sari la conținut

Ce este ovulația şi care sunt simptomele? Cum se calculează momentele cele mai bune pentru fertilitate

cancer ovarian
Sursă foto: pixabay
cancer ovarian

Fiecare femeie, în special cea care vrea să rămână însărcinată, ar trebui să știe exact când ovulează – momentul lunii în care șansele de a rămâne însărcinată sunt maxime. Potrivit medicilor, există o serie şi simptome ale ovulației care pot ajuta la identificarea zilelor cele mai fertile. 

Astfel, o femeie poate concepe numai în timpul ovulației, care are loc o dată pe lună și durează de la 24 la 36 de ore. Totuși, această perioadă nu garantează succesul, deoarece șansa de a rămâne însărcinată este de doar 35%.

Ce este ovulația?

Ovulația este un moment cheie în ciclul menstrual al unei femei, care implică eliberarea unui ovul matur dintr-un din cele două ovare. Iată principalele aspecte ale ovulației:

Ciclicitate: În mod normal, ovulația are loc o dată la fiecare ciclu menstrual, aproximativ la fiecare 28 de zile, dar poate varia în funcţie de particularităţile fiecărei femei și de la ciclu la ciclu.

Controlul hormonal: Ovulația este controlată de hormonii glandei pituitare și ai ovarelor. Hormonul luteinizant (LH) și hormonul foliculostimulant (FSH) joacă un rol cheie în stimularea ovarelor pentru a produce ovule.

Faza foliculară: La începutul ciclului menstrual, sub influența FSH, multiplii foliculi din ovare încep să se maturizeze. De obicei, un singur folicul ajunge la maturitatea deplină.

Eliberarea oului: Când foliculul matur izbucnește, eliberează ovulul. Aceasta este ovulația. Ovulul eliberat călătorește către trompele uterine unde poate fi fertilizat de un spermatozoid.

Faza luteală: După ovulație, restul foliculului se transformă într-o structură numită corpus luteum și începe să producă hormoni, în special progesteron, care pregătesc uterul pentru o potențială sarcină.

Perioada fertilă: cea mai mare probabilitate de concepție este în zilele din jurul ovulației. Femeile folosesc adesea diferite metode de urmărire a ovulației pentru a determina zilele lor cele mai fertile.

Simptome

Unele femei experimentează simptome fizice, cum ar fi durere ușoară sau disconfort în zona abdominală, dar şi la sâni, modificări ale mucusului cervical etc.

Trebuie să știți că există anumite semne că ovulația a avut loc sau are loc. În acel moment este vârful estrogenului în corpul feminin, în timp ce în același timp începe creșterea nivelului de progesteron.

Aceste fluctuații hormonale vă afectează nu numai corpul, ci și comportamentul. a) Este posibilă o ușoară sângerare sau pete. b) Dureri ovariene. c) Tensiunea toracică. d) Hiperexcitabilitate și hipersensibilitate.

Cum să calculăm când ovulăm?

Test de urină

Acest test este foarte asemănător cu un test de sarcină. Se pun câteva picaturi de urină pe banda testului și se urmărește rezultatul. Îl puteți găsi în farmacie și este, de asemenea, considerat unul dintre cele mai precise.

Test de salivă

Îl poti lua şi de la farmacie. Se face dimineaţa, pe stomacul gol.

Calculul temperaturii bazale

Este vorba de calculul temperaturii mediului vaginal cu un termometru simplu. Acesta se introduce în vagin şi, daca te afli în perioada de maximă fertilitate, temperatura corpului creşte cu un grad (37 de grade). Temperatura poate fi măsurată și dacă termometrul este plasat în gură (oral) sau în anus (anal).

Există câteva ponturi în ceea ce privește determinarea temperaturii:

– Temperatura se măsoară imediat după trezire. Este important să nu faci mișcări bruște, ceea ce sugerează ca termometrul să fie plasat la o distanță apropiată de pat de seara, din care să-l poți lua fără a fi nevoie să te ridici. Ridicarea din pat poate afecta acuratețea măsurării temperaturii.

– Temperatura se măsoară din ziua încheierii ciclului, iar în primele 14 zile valoarea nu trebuie să depășească 37 de grade. În ziua ovulației, temperatura crește cu cel puțin 5 zecimi. Această temperatură mai ridicată se menține până în prima zi a ciclului următor, când măsurarea este oprită și reluată din ziua de la sfârșitul ciclului.

– Măsurați temperatura timp de cel puțin trei luni consecutive.

– Măsurați întotdeauna temperatura la aceeași oră a zilei.

– Rezultatele pentru fiecare zi ar trebui să fie trecute într-o agendă. Există foi de temperatură special concepute care pot fi găsite în farmacii. După finalizarea programului de monitorizare a temperaturii, medicul ginecolog vă poate interpreta rezultatele.

Determinarea prin secreţie cervicală

Aceasta este, de asemenea, o metodă eficientă de calcul a momentului ovulaţiei. În mod normal, secreția crește în jurul a treia zi înainte de ovulaţie și a doua zi după ovulație. Este mai transparentă și mai subțire.

Metoda calendarului

Acesta este cel mai simplu mod de a determina când are loc perioada maximă a ovulaţiei dintr-o lună de zile. În general, perioada dintre două cicluri menstruale durează 28 de zile, deci ovulația are loc de obicei în a 14-a zi, dar dacă perioada este mai lungă – de exemplu, 30 de zile, atunci va avea loc în a 16-a zi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel