Sari la conținut

Cum îți monitorizezi perioada fertilă. Cele trei metode recomandate de ginecolog

covid-19

Cum îți monitorizezi perioada fertilă. A rămâne însărcinată se poate dovedi a fi mai dificil decât ai crezut la început, însă identificarea perioadei fertile este cea mai ușoară modalitate de a-ți crește șansele de reușită.

De obicei, când un cuplu încearcă să obțină o sarcină, acesta va concepe după 5-6 luni de raporturi sexuale constante și neprotejate. O mare parte din acest succes depinde de sincronizarea corectă a actului sexual, astfel încât să aibă loc în perioada fertilă a ciclului menstrual al femeii. Pentru a-și maximiza șansele de concepție, femeii îi este recomandat să-și calculeze perioada fertilă pentru a descoperi când este cel mai probabil să rămână însărcinată.

Cele 3 metode pentru determinarea perioadei fertile

”Există doar câteva zile în ciclul menstrual al unei femei în care poate rămâne însărcinată. Pentru majoritatea, ciclul menstrual durează 28 de zile, dintre care sunt doar șase zile în care este posibilă concepția: cele cinci zile înainte de ovulație (când un ovar eliberează un ovul) și chiar ziua ovulației.
Există trei metode principale de a determina perioada fertilă,” explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Urmărirea ciclului menstrual

Una dintre ele este urmărirea ciclului menstrual. Este bine să faci acest lucru timp de câteva luni, pentru că durata unui ciclu poate să varieze ușor de la o lună la alta. Ciclul menstrual începe în prima zi a menstrei și se termină cu o zi înainte de începerea următoarei menstre. Ovulația are loc, în general, cu 14 zile înainte de menstră.

Dacă luăm ca exemplu un ciclu cu o durată medie de 28 de zile, potrivit calculului ovulația are loc în ziua 14. Pentru acest exemplu, fereastra fertilă este în intervalul zilelor 9 – 14 (unde 14 este ziua ovulației iar 9-13 sunt cele cinci zile premergătoare acesteia). În cadrul acestei ferestre fertile, zilele cu cele mai mari șanse de a concepe sunt 12, 13 și 14 (unde 14 este ziua ovulației iar 12 și 13 cele două zile premergătoare acesteia).

”Să luăm încă un exemplu, cel al unui ciclu menstrual de 32 de zile. Modul de calcul este, bineînțeles, același. La un ciclu menstrual de 32 de zile, ovulația are loc în ziua 18 (32-14=18). În acest caz fereastra fertilă este cuprinsă în intervalul 13-18 (unde 18 este ziua ovulației, iar 13-17 cele cinci zile premergătoare acesteia). Cea mai mare probabilitate de obținere a unei sarcini este în zilele 16, 17 și 18 (unde 18 este ziua ovulației, iar 16 și 17 cele două zile premergătoare acesteia),” precizează dr. Vythoulkas.

Măsurarea temperaturii

A doua metodă de identificare a ferestrei fertile este măsurarea temperaturii bazale. Aceasta presupune măsurarea temperaturii de îndată ce te trezești, în fiecare dimineață, chiar înainte de a te ridica din pat, pentru a obține cea mai precisă temperatură de bază a corpului. Înregistrându-ți temperatura bazală în fiecare dimineață, poți vedea schimbările subtile de temperatură care indică faptul că ovarul a eliberat un ovul.

”Aceste schimbări de temperatură sunt un produs al progesteronului care este eliberat atunci când ovulul este eliberat, ceea ce va crește temperatura cu aproximativ 0,5 grade. Această metodă este bună pentru a vedea când are loc ovulația, dar durează ceva timp pentru a fi utilă, având în vedere că, în momentul în care se înregistrează o creștere a temperaturii, ovulul a fost deja eliberat,” completează medicul ginecolog.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, este posibil să recunoști un tipar care indică momentul în care ovulația se apropie, ceea ce poate fi de mare ajutor, având în vedere că o femeie este cea mai fertilă cu una până la trei zile înainte de ovulație și în 12 până la 24 de ore după.

Monitorizarea mucusului

Cea de-a treia metodă presupune monitorizarea mucusului produs de colul uterin. Colul uterin produce mucus înainte și în timpul ovulației, având rolul să protejeze spermatozoizii și să-i ajute să ajungă la ovul.

”Această metodă implică utilizarea fie a unui șervețel, fie a degetelor pentru a simți mucusul din colul uterin de mai multe ori pe zi și pentru a-i verifica consistența și culoarea.

În zilele dinaintea ovulației, când fertilitatea este maximă, mucusul va fi limpede, elastic și alunecos (are consistența albușului crud de ou). Deși această metodă necesită o muncă de… detectiv, este una ușoară și eficientă de a prezice ovulația,” conchide dr. Andreas Vythoulkas.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel