Sari la conținut

Îți este încă foame după ce ai mâncat? Cinci semne că ai putea avea paraziți intestinali. Medic: „Nu ignorați simptomele. Paraziții intestinali pot duce la probleme cronice de sănătate, cum ar fi anemie, sindrom de oboseală cronică, probleme articulare și febră.”

remedii naturale pentru paraziți intestinali
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Apariția paraziților intestinali poate duce la afecțiuni cronice de sănătate dacă nu este tratată cât mai curând posibil, a avertizat un gastroenterolog.

Paraziții sunt organisme care trăiesc în sau pe un corp gazdă, luând nutrienți de la gazdă pentru a supraviețui. Printre oameni, astfel de paraziți sunt cel mai probabil să infecteze sistemul digestiv – peretele intestinal fiind un loc obișnuit pentru a le găsi. Acest lucru poate duce la o serie de simptome, de la dureri musculare la anemie.

Paraziții intestinali, care includ tipuri de viermi, pot fi rezultatul unei igiene proaste, cum ar fi spălarea necorespunzătoare a mâinilor după folosirea băii.

Ei pot fi, de asemenea, cauzați de faptul că nu gătiți bine carnea sau nu spălați fructele și legumele înainte de a le mânca.

Dacă nu sunt tratați, paraziții intestinali pot duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi oboseala cronică și probleme articulare.

Având în vedere acest lucru, un medic ne-a împărtășit câteva dintre semnele paraziților intestinali de care să ne ferim.

Doctorul Sara Mesilhy, un gastroenterolog la Royal College of Physicians din Marea Britanie, a vorbit pentru publicația Daily Mail despre cele mai comune cinci semne ale paraziților intestinali.

Foame după masă

Persoanele cu paraziți intestinali pot avea senzație de foame chiar și după ce au mâncat, deoarece paraziții se pot hrăni cu nutrienți din alimentele consumate.

Iar unii paraziți vor crea substanțe care interferează cu semnalele legate de apetit și metabolism.

De asemenea, pot deteriora mucoasa sistemului digestiv, reducând absorbția nutrienților și provocând malnutriție.

Probleme digestive și pierdere în greutate

Paraziții pot afecta intestinele, ceea ce provoacă probleme cu digestia și absorbția alimentelor. Ca urmare, o persoană infectată poate prezenta diaree, dureri abdominale și malnutriție.

Acest lucru poate duce, de asemenea, la pierderea în greutate, ajutată de faptul că unii paraziți vor consuma nutrienți din alimentele pe care gazda le mănâncă.

Mâncărime

Dr. Mesilhy a avertizat că paraziții pot provoca mâncărime în mai multe moduri.

De exemplu, oxiurii depun ouă în jurul anusului, ceea ce provoacă mâncărime și intensifică posibilitatea de a se infecta din nou.

Alți paraziți pot elibera toxine care declanșează reacții alergice și probleme ale pielii, cum ar fi urticaria și eczemele, ducând la mâncărime.

Anemie

Din nou, anemia poate fi cauzată de paraziți în mai multe moduri. Anchilostomosii, de exemplu, se pot atașa de mucoasa intestinului subțire și pot suge sângele gazdei lor, ducând la pierderi de sânge și, prin urmare, la anemie.

Faptul că unii paraziți vor consuma sau vor concura pentru nutrienții gazdei, crește riscul de anemie, deoarece pot elimina fierul din gazdă, care este necesar pentru a produce globule roșii.

Alți paraziți precum plasmodiumul, care provoacă malarie, pot distruge celulele roșii din sânge în mod direct, ducând la anemie.

Dureri musculare și articulare

Paraziții pot induce inflamații în organism, ducând la dureri musculare și articulare. De asemenea, se pot deplasa la mușchi provocând leziuni directe.

În plus, durerile musculare și articulare pot fi un rezultat al anemiei din cauza aportului redus de oxigen.

Dr. Mesilhy a sfătuit: „Dacă bănuiți că aveți o infecție parazitară, un medic specialist poate efectua teste pentru a confirma tipul de parazit și pentru a oferi un tratament adecvat”.

Opțiunile de tratament pentru paraziții intestinali depind de tipul de parazit și de severitatea infecției, dar medicamentele prescrise frecvent includ albendazol, mebendazol, praziquantel și metronidazol, printre altele.

„Sfatul meu principal este să nu ignorați niciun simptom, deoarece acestea pot duce la probleme cronice de sănătate, cum ar fi anemie, sindrom de oboseală cronică, probleme articulare și febră.”

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel