Sari la conținut

Ce este TEF, procesul prin care pierzi în greutate fără să faci mișcare și cum îl activezi?

pilulele contraceptive

Din cuprinsul articolului

Pierderea în greutate nu este un proces simplu, dimpotrivă. Adesea, dietele populare și antrenamentele nu oferă rezultatele așteptate și kilogramele sunt eliminate din ce în ce mai greu.

Deși la început oferă rezultate uimitoare, dietele și antrenamentele necesită o disciplină sporită. De asemenea, cu timpul, este dovedit faptul că dietele nu mai aduc beneficiile inițiale.

Astfel, este necesar să cunoști și alte metode eficiente prin care poți să slăbești, chiar și fără efort, folosindu-ți propriul corp.

Procesul TEF (thermic effort of food) este un efect care determină arderea caloriilor după masă, datorat procesului termic ce apare în urma consumului de alimente. Acest efect termic, odată cu încălzirea propriu-zisă a corpului, duce la arderea caloriilor fără a ține dietă sau fără a face mișcare.

Anumite alimente pot stimula acest efect termic de ardere a caloriilor.

Cum să arzi calorii mâncând?

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie pe o rețea de socializare ce este efectul TEF și cum îl poți activa.

„10% din cheltuielile energetice zilnice se datorează efectului termic al alimentelor sau TEF (thermic effect of food). Este un consum de calorii indus de mâncare, o termogeneză obligatorie (producție de căldură) rezultată din digestia, absorția și metabolizarea nutrientilor. Ne încălzim la propriu și la figurat după ce mâncăm, iar asta ajută la slăbit.

TEF variază în funcție de compoziția dietei, fiind mai mare după consumul de carbohidrați și proteine decât pentru grăsimi. Grăsimea din mâncare este foarte eficient transformată în grăsime de rezervă (cu “pierderi”de doar 4%), față de carbohidrați și proteine, unde randamentul este mai scăzut iar pierderile sunt de 25%.

Cine mai are efect de slăbit prin creșterea TEF? Condimentele, frigul, cafeina și nicotina. Mâncarea picantă intensifică și prelungește efectele TEF timp de 3 ore după masă. Fiecare ceașcă de cafea crește cu 8-10% nivelul TEF, iar nicotina are un efect similar.

Acum, în funcție de cât de mult/tare vă doriți să slăbiți, vă las pe voi să alegeți “ingredientele” potrivite. Chiar dacă este ilegal/imoral să vă îndemn să fiți vicioși, informația este reală și cat se poate de științifică. Și da, cea mai eficientă metodă de creștere a metabolismului este sportul/mișcarea, metabolismului bazal este accelerat cu 10-30%”, scrie Mihaela Bilic.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: