Sari la conținut

Ce este triunghiul periculos al feței. De aici se pot declanșa infecții la creier

Triunghiul periculos al feței. Triunghiul nazolabial, cunoscut și sub numele de triunghiul periculos al feței, se află între puntea nasului și buze. Aspectul periculos este legat de vascularizația sa, deoarece este posibil (deși rar) ca o infecție apărută aici să ajungă până la creier.

Triunghiul de pericol al feței se întinde de la colțurile gurii până la puntea nasului, având o formă triunghiulară. Aici, venele oftalmice conectează o venă de pe partea din față a feței cu un spațiu gol sub creier numit sinus cavernos.

Există câte un sinus cavernos pentru fiecare ochi și acesta se conectează la vasele de sânge de la baza creierului. Aceasta este anatomia normală a capului, dar asta înseamnă că între triunghiul de pericol al feței și creier există o cale prin care pot trece infecțiile. Fără tratament, acestea pot fi fatale, subliniază IFL Science.

Se poate ajunge la infecții la creier

Să presupunem că ne trezim într-o zi și descoperim că ne-a apărut un coș sub nas, apoi decidem să îl stoarcem. Coșurile care nu sunt gata să se spargă se pot uneori deplasa mai adânc dacă le împingem, crescând capacitatea de răspândire a infecției.

În cazul în care agenții patogeni încep să se răspândească în triunghiul de pericol al feței, aceștia pot ajunge prin venele oftalmice până la sinusul cavernos și chiar la creier. Acest lucru poate duce la afecțiuni potențial fatale, cum ar fi un cheag de sânge în sinusul cavernos, un abces cerebral sau meningită.

Ce ar trebui evitat în această zonă?

Vinovații obișnuiți care declanșează lanțul dezastruos și infectat de evenimente includ celulita inflamatorie și furunculele cauzate de infecții bacteriene din jurul foliculului de păr. Acesta este motivul pentru care unii oameni sugerează că ar trebui evitată smulgerea firelor de păr nedorite din nas.

Petele adânci sunt, de asemenea, un potențial declanșator, deși este important să reținem că acest lucru este foarte rar, iar dacă sunt lăsate în voia lor, coșurile vor dispărea de obicei fără complicații.

Deoarece unii dinți se află în triunghiul de pericol al feței, abcesele dentare pot fi, de asemenea, o îngrijorare, așa că periajul nu trebuie neglijat.

Persoanele îngrijorate de o posibilă infecție în triunghiul de pericol al feței sunt sfătuite să ia legătura cu un medic.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel