Sari la conținut

Ce este Zona Zoster, boala secretarului general al NATO. Dacă ai avut varicelă, ar trebui să știi ASTA

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a anulat vizita în România după ce a fost diagnosticat cu zona zoster, a declarat joi un oficial al Alianței, citat de Reuters.

Șeful NATO urma să sosească vineri la București pentru a participa la Summit-ul B9. În schimb, va purta discuții programate în România și Germania la distanță, potrivit sursei citate.

Ce este zona Zoster

Zona zoster sau herpes zoster este o erupție cutanată sau vezicule pe piele. Este cauzată de virusul varicelo-zosterian, același virus care provoacă varicela.

După ce ai varicela, virusul rămâne în corpul tău. Este posibil să nu cauzeze probleme de mulți ani, dar pe măsură ce virusul îmbătrânește poate reapărea sub formă de zona zoster.

Este zosterul contagios?

Zona zoster nu este contagioasă, dar cineva cu zona zoster poate răspândi varicela. Dacă nu ați avut niciodată varicela sau ați avut vaccinul împotriva varicelei, încercați să stați departe de cineva care are zona zoster.

Dacă aveți zona zoster, încercați să evitați pe oricine care nu a avut varicela sau vaccinul împotriva varicelei sau pe oricine ar putea avea un sistem imunitar slab.

Cine este expus riscului de zona zoster?

Oricine a avut varicela este expusă riscului de herpes zoster. Dar acest risc crește pe măsură ce îmbătrânești. Zona zoster este cea mai frecventă la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

Persoanele cu un sistem imunitar slab au un risc mai mare de a face zona zoster. Aceasta îi include pe cei care:

  • Aveți boli ale sistemului imunitar, cum ar fi HIV și SIDA
    au anumite tipuri de cancer
  • Luați medicamente imunosupresoare după un transplant de organ
  • Sistemul tău imunitar poate fi slăbit atunci când ai o infecție sau ești stresat. Acest lucru vă poate crește riscul de zona zoster.

Este rar să apară zona zoster de mai multe ori, dar se poate întâmpla.

Care sunt simptomele zosterului?

Primele semne de zona zoster includ durere de arsură sau înjunghiere și furnicături sau mâncărime. De obicei, apare pe o parte a corpului sau a feței. Durerea poate fi ușoară până la severă.

Între una și 14 zile mai târziu, veți avea o erupție cutanată. Acesta constă în vezicule care durează de obicei între șapte și 10 zile.

Erupția apare de obicei într-o singură bandă în jurul părții stângi sau drepte a corpului. În alte cazuri, erupția apare pe o parte a feței.

Rareori, de obicei la persoanele cu sistem imunitar slăbit, erupția poate fi mai răspândită și poate semăna cu o erupție cutanată de varicela.

Unii oameni pot avea și alte simptome, cum ar fi:

  • Febră
  • Durere de cap
  • Frisoane
  • Durere abdominală

Ce alte probleme provoacă zona zoster?

Zona zoster poate provoca complicații, cum ar fi:

Nevralgia postherpetică: este cea mai frecventă complicație a zona zoster. Provoacă dureri severe în zonele în care ați avut erupția cu zona zoster. În general, se îmbunătățește în câteva săptămâni sau luni. Dar unii oameni pot avea dureri de nevralgie postherpetică de mulți ani și pot interfera cu viața de zi cu zi.

Dacă zona zoster vă afectează ochiul, este posibil să aveți pierderea vederii. Poate fi temporar sau permanent

Probleme de auz sau de echilibru: acestea sunt posibile dacă aveți zona zoster în sau lângă ureche. Este posibil să aveți și slăbiciune musculară pe acea parte a feței. Aceste probleme pot fi temporare sau permanente.

Foarte rar, zona zoster poate provoca, de asemenea, pneumonie, inflamație a creierului (encefalită) sau moarte.

Cum este diagnosticată zona zoster?

Medicul poate diagnostica, de obicei, zona zoster analizând istoricul medical și uitându-se la erupția cutanată. În unele cazuri, o probă de țesut sau lichid din vezicule poate fi îndepărtată și trimisă la un laborator pentru testare.

Care sunt tratamentele pentru zona zoster?

Nu există leac pentru zona zoster. Medicamentele antivirale pot ajuta la scurtarea și mai puțin severă epidemia. Ele pot ajuta, de asemenea, la prevenirea nevralgiei postherpetice.

Medicamentele sunt cele mai eficiente dacă le puteți lua în termen de trei zile de la apariția erupției cutanate. Deci, dacă credeți că ați putea avea zona zoster, discutați cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.

De asemenea, analgezicele pot ajuta la durere. Un prosop rece, loțiune de calamină și băi cu fulgi de ovăz pot ajuta la ameliorarea mâncării, scrie Medline Plus.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: