Sari la conținut

Ce faci dacă ești confirmat pozitiv dar nu vrei să mergi la spital? Alexandru Rafila: „Pacientul se poate îndrepta către unul dintre aceste centre”

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alexandru Rafila

Multe persoane se tem de spitalizare și, astfel, lasă boala să evolueze într-o formă periculoasă. În formele avansate, tratamentele nu mai sunt la fel de eficiente și medicii recomandă administrarea acestora în primele zile de la debutul bolii.

Românii care au un test pozitiv se pot îndrepta spre centrele de evaluare ambulatorie. Aici pot primi tratament și, în funcție de formă, îngrijire medicală de specialitate.

Centrele funcționează în regim de internare pentru o zi.

Ce faci dacă ai un test pozitiv și nu vrei să mergi la spital?

România este la un pas să depășească 20 de mii de cazuri noi de COVID în 24 de ore. Ieri au fost anunțate peste 19.600. De asemenea, s-au raportat alte 49 de decese asociate, de peste 10 ori mai puține însă față de câte erau în vârful celui de-al patrulea val al pandemiei.

În spitale sunt internate circa 5.400 de persoane infectate, dintre care 564 la terapie intensivă. În cel mai sumbru scenariu luat în considerare de autorități, în primele două săptămâni din februarie s-ar putea înregistra și peste 70 de mii de cazuri noi zilnic. Între timp sunt de mare ajutor noile centre ambulatorii de evaluare – afirmă responsabili din sănătate.

Centre de evaluare funcționale

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spune că din cele 230 de centre de evaluare COVID-19, existente la nivelul țării, 173 sunt funcționale în acest moment. Alexandru Rafila a explicat că, după ce a fost testat la medicul de familie, un pacient confirmat cu COVID-19 se poate îndrepta către unul dintre aceste centre ambulatorii de evaluare.

„Dacă un pacient necesită tratament antiviral, primește tratamentul antiviral în acest centru. Dacă pacientul are o formă de boală care necesită oxigen, atunci este îndrumat imediat la spital. Care este scopul acestor centre? Apropierea față de domiciliul cetățenilor, facilitatea accesului la servicii medicale, scăderea presiunii pe spitale și pe camerele de gardă și să găsim soluția încât să trecem peste acest val pandemic cu mult mai puține victime decât în trecut”, a explicat medicul Alexandru Rafila, potrivit RRA.

Totodată, Alexandru Rafila declară că aproximativ 30% dintre paturile de terapie intensivă alocate pacienților cu COVID-19 sunt ocupate, iar creșterea numărului de decese asociate infecției cu SARS-CoV-2 este „una modestă”. Ministrul sănătății a mai declarat că în primele două săptămâni din luna februarie, în cel mai sumbru scenariu, am putea înregistra între 19 și 70.000 de cazuri noi de îmbolnăviri cu SARS-CoV 2, zilnic.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel