Sari la conținut

Ce implică terapia post-COVID? Adrian Marinescu: De multe ori e o formă prelungită şi incorect tratată sau monitorizată

Covid-19 se poate manifesta prin diferite forme de boală, de la forme asimptomatice până la forme severe de boală, care necesită ajutor medical de specialitate. Complexitatea acestei infecții constă, însă, și în sindromul post-COVID.

Anumite persoane manifestă simptome asociate o perioadă îndelungată de timp. Cercetătorii au denumit această afecțiune sindom post-COVID.

De asemenea, terapia post-COVID poate fi dificilă, în ciuda tratamentelor administrate pentru a facilita vindecarea bolii.

Ce trebuie să știi despre terapia post-COVID

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din Capitală a oferit mai multe informații despre terapia post-COVID.

„Aici e următorul aspecte important. Trebuie stabilit ce formă de boală are pacientul respectiv, pentru că de multe ori e o formă prelungită şi incorect tratată sau monitorizată, adică altfel spus: un pacient care are o formă severă şi are o anumită perioadă de internare va primi niște indicații clare de la medicul curant în momentul în care se externează.

Şi în plan concret: dacă sunt modificări pulmonare în continuare va primi sfatul de a fi monitorizat prin intermediul medicului pneumolog sau dacă sunt probleme neorologice etc. vor fi medicii specialişti respectivi. Este foarte important să se facă această urmărire.

Aici nu vorbim de faptul că apăsăm pe un buton şi există un tratament miraculos post-COVID. Depinde de forma de boală și părerea mea e că trebuie să îl lăsăm pe specialist, nu să venim cu lucruri care pot fi, nu aş spune improvizate, dar cu lucruri care nu sunt dovedite ştiinţific”, a ecplicat medicul, potrivit RRA.

Cum grăbim recuperarea post-COVID?

„Sunt diverse modalități prin care încercăm să grăbim recuperarea post-COVID. Or, e clar că nu există decât o singură abordare: merg la medicul pneumolog care mă urmărește pentru o perioadă de timp. Că am nevoie de oxigen în continuare acasă, de exemplu, se poate întâmpla la cei cu forme severe pentru o perioadă de timp, cei care au insuficienţă respiratorie cronică, dar de aici până la a discuta de alte metode pe care nu le văd cel puțin deocamdată dovedite, este totuşi o diferenţă mare.

Aici mă refer la toate lucrurile care pot fi… Nu ştiu dacă e chiar așa o listă cu cinci, zece puncte. Putem vorbi inclusiv de tratamentul hiperbar, cu oxigen hiperbar, care poate că are anumite utilități, fără discuție, că e peste tot în lume, dar cât timp pneumologul nu vine să recomande acest tratament şi să spună ţintit că pentru un anumit pacient e util, eu unul nu aş face altfel”, a adăugat medicul Adrian Marinescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel