Categories: Stil de viaţă

Ce indică aspectul salivei despre sănătatea ta

Din cuprinsul articolului

Saliva în exces, cauze. Saliva are un rol important în menținerea stării de sănătate. Aceasta ajută la menținerea sănătății gingiilor, la prevenirea acumulării de tartru pe dinți și în plus, spun specialiștii oferă substanțe necesare combatere unor afecțiuni sau infecții. De asemenea, saliva are un rol important în procesul de digestie.

Saliva este practic un lichid incolor care este produs de mai multe glande din gură. Acesta poate să ne arate o mulțime de lucruri despre sănătatea noastră, tot ce trebuie să faci este doar să fii atent la ceea ce îți transmite saliva.

Iată ce semnale îți transmite saliva

  • Saliva în exces, de exemplu, poate arată în cazul unei femei că există o sarcină încă nediagnosticată. De asemenea, o cantitate prea mare de salivă poate să fie semnul unor probleme de natură cognitivă sau chiar a unui accident vascular cerebral.
  • Lipsa salivei și o gură uscată arată că persoana în cauză urmează o medicație pentru o anumită afecțiune. Medicii spun că medicamentele care se iau pentru desfundarea nasului sau cele destinate rinoreei dar și antihistaminicele duc la apariția senzației de gură uscată și implicit la lipsa salivei. De asemenea, saliva senzația de gură uscată poate să fie și unul dintre simptomele gingivitei sau al paradontozei. Nu în ultimul rând, gura uscată și lipsa salivei poate însemna și prezența anumitor boli precum sunt: diabetul zaharat, Parkinson, sindromul Sjogren. Persoanele care fumează se confruntă adesea cu lipsa salivei și cu senzația de gură uscată. Și stresul poate să fie unul dintre motivele lipsei de salivă.
  • Dacă saliva are culoare albă este posibil ca persoana în cauză să aibă o infecție cu Candida Albicanis. În astfel de situații numai medicul îți poate prescrie fie un tratament local, fie unul cu medicamente.
  • Dacă însă ai senzația de amăreală este posibil să ai probleme cu stomacul. De exemplu, refluxul gastroesofagian sau arsurile la stomac dau senzația de amăreală.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

9 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

9 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

10 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

10 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

11 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia