Mihaela Bilic, nutriționist: Nu doar pielea îmbătrânește, ci și plămânii. Începe la vârsta de 30 ani

Mihaela Bilic, nutriționist, atenționează că nu doar pielea îmbătrânește, ci și plămânii. Îmbătrânirea pulmonară începe la vârsta de 30 ani.

Nutriționistul a explicat în cadrul emisiunii Doctor de Bine de la Pro Tv ce putem face pentru a încetini acest proces.

„Nu doar pielea îmbătrânește, ci și plămânii. Vinovatul este oxigenul fără de care nu putem trăi și care ne ruginește în mod inevitabil. Îmbătrânirea pulmonară începe la vârsta de 30 ani. Studiile au arătat că insuficiența respiratorie acută poate apărea rapid, în 24 ore, dacă suntem expuși la o atmosferă compusă exclusiv din oxigen.

Această toxicitate se explică prin producția de radicalii liberi în concentrații mari, care depășesc capacitatea antioxidantă a organismului. Aerul pe care-l respirăm în mod obișnuit produce leziuni minime, dar se pot acumula în timp, odată cu înaintarea în vârstă.

Cum să încetinim îmbătrânirea pulmonară?

Cum să încetinim îmbătrânirea pulmonară? Pe lângă renunțarea la fumat, avem două soluții: activitatea fizică și consumul de antioxidanți, care neutralizează radicalii liberi.

Mișcarea regulată practicată la orice vârstă are un efect miraculos în menținerea și ameliorarea funcțiilor respiratorii. La capitolul alimentație ar trebui să creștem aportul de antioxidanți din fructe și legume. Vitamina A, C și E, alături de pigmenții vegetali se opun îmbătrânirii. Cele cinci porții de fructe și legume recomandate a fi consumate zilnic chiar funcționează.

Există studii care arată că un aport crescut de polifenoli și carotenoide, două clase de fitonutrienti cu proprietăți antioxidante, încetinesc îmbătrânirea pulmonară.

Găsim beta-caroten în toate fructele de culoare verde închis, roșu și portocaliu de la morcovi și ardei gras până la spanac și pătrunjel.

Și licopenul din roșii este tot un pigment din familia carotenoide cu efect de protecție la nivelul pielii și al alveolelor pulmonare. Cât despre vitamina C, cu cât mai multă cu atât mai bine, este cea mai puternică substanță antioxidantă din natură.

Suntem la început de vară, așadar este recomandat să profităm de mișcare și să consumăm din belșug legume, verdețuri și crudități, deoarece sunt benefice pentru siluetă și încetinesc îmbătrânirea.”, a explicat MIhaela Bilic.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

7 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

8 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

8 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

9 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

9 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică