marți, noiembrie 30, 2021

Iaurtul îngheţat preparat acasă sau luat de la gelaterie, îngheţata ambalată sau servită la restaurant, sorbetul sau ice-pop-urile – toate sunt deserturi apetisante şi răcoroase de vară. În ciuda satisfacţiilor

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știi dacă te reinfectezi cu coronavi...

de moment, ele pot avea efecte nocive pe termen lung.

“Ca orice alt desert, îngheţata e purtătoare de calorii, conţine lapte, zahăr, ouă, deci atenţie pentru cei care au surplus ponderal sau dereglări metabolice de tipuldiabetului”, avertizează nutriţionistul Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “Moşilor” din Bucureşti.

Nici copiii nu trebuie să exagereze. Din cauza caloriilor în exces, micuţii riscă să se îngraşe.

Alegeţi topinguri naturale

Îngheţatele asortate, cu diverse topinguri pot fi adevărate bombe calorice.

Te-ar mai interesa: O nouă informație îngrijorătoare despre varianta O...

O îngheţată de vanilie de dimensiuni medii, cu bucăţi de ciocolată sau prăjituri şi toping de caramel are la fel de multe calorii ca şi trei hamburgeri de dimensiuni mari. Cu toate acestea, ele sunt recomandate în locul celor ambalate. Acestea din urmă conţin o cantitate mare de conservanţi nocivi pentru organism.

Pentru a reduce numărul de calorii, comandaţi mai puţine cupe şi alegeţi topingurile naturale. Specialiştii vă recomandă să optaţi pentru topinguri cu fructe proaspete sau nuci. Fructele conţin vitamine şi fibre, iar nucile proteine şi grăsimi nesaturate.

Mai puţină culoare = mai

Te-ar mai interesa: Imunitatea naturală nu vă protejează la fel de bin...

sănătos

O îngheţată cu o aromă specială este mai nesănătoasă decât un toping cu aceeaşi aromă. De exemplu, o cupă de îngheţată cu ciocolată şi alune are mai multe calorii şi glucide decât o porţie de iaurt îngheţat de ciocolată cu toping de unt de arahide. Atât în cazul îngheţatei, cât şi în cel al topingului, trebuie să dăm atenţie însă culorii. O culoare intensă înseamnă o cantitate mare de aditivi alimentari. “Cu cât este mai puţin colorată, cu atât mai bine”, menţionează nutriţionistul.

Nou-apărute pe piaţa din România, îngheţatele light sunt recomadate persoanelor care

Te-ar mai interesa: Directorul Moderna anunță un nou vaccin pentru Omi...

au probele cu greutatea sau care suferă de boli ce nu le permit să consume zahăr. Astfel de îngheţate ar trebui să conţină cu 50% mai puţine grăsimi sau cu 33% mai puţine calorii decât îngheţata obişnuită.

Există însă şi siuaţii în care caloriile unei îngheţate light le depăşesc pe cele ale unei îngheţate obişnuite (deşi au mai puţine grăsimi).

ALTERNATIVĂ

Renuţaţi la ice-popuri, încercaţi iaurtul îngheţat

Cosumate în general de copii, ice-pop-urile nu au grăsimi deloc. Au în schimb foarte mult zahăr şi cantităţi mari de colorant. Cele mai multe astfel de deserturi sunt realizate

Te-ar mai interesa: Super-imunitate la COVID: una dintre marile puzzle...

din apă colorată cu zahăr. Înainte de a le cumpăra, citiţi cu atenţie etichetele. Căutaţi printre ingrediente fructe şi fibre şi respingeţi produsele cu indulcitori aditivi, ne îndrumă specialiştii.

Medicii propun ca alternativă la îngheţatele cu aditivi şi mult zahăr, iaurtul îngheţat. Acesta are mai puţine grăsimi decât îngheţata (este realizat din lapte, nu din frişcă), dar poate avea mai mult zahăr, dacă se alege un iaurt cu fructe. Ca alternativă sănătoasă, nutriţioniştii recomandă să cumpăraţi un iaurt ce conţine o cantitate redusă de glucide şi lipide şi să îl lăsaţi la îngheţat în congelator. “Iaurtul este un aliment de bază care, în general, are mai puţine calorii decât îngheţata”, precizează nutriţionistul Eduard Adamescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri