Sari la conținut

Ce înseamnă când ai DURERI în plexul solar? Tipuri de BOLI care pot avea acest simptom

durere de stomac
Sursă foto: Shutterstock
Durerile de stomac pot anunța mai multe boli

Te confrunţi cu dureri de plex solar? Medicii spun că durerea în plexul solar, format din multe celule nervoase situate în centrul zonei abdominale, poate fi simptomul unor afecţiuni medicale diverse, de la cancerul pancreatic la anxietate și traume.

Mai mult, cercetările arată că durerea în plexul solar poate duce la o calitate mai scăzută a vieții și chiar la un risc crescut de mortalitate. Acești nervi ajută organele abdominale să funcționeze corect.

Pentru cei care practică yoga sau Ayurveda, plexul solar reprezintă una dintre cele șapte chakre. Cunoscută și ca cea de-a treia chakră, această parte a corpului tău este considerată locul focului sau chakra Manipura și este adesea asociată cu culoarea galbenă.

sursa foto: anahana.com

Dacă plexul solar este rănit sau dezechilibrat, nu numai că aveți dureri abdominale, dar este posibil să vă confruntaţi cu simptome precum oboseală cronică, pierdere în greutate și probleme digestive.

Ce rol are plexul solar?

Potrivit medicilor, plexul solar arată ca o colecție de nervi situată chiar în spatele stomacului și a diafragmei, mușchiul de sub plămâni, fiind situat în fața aortei, cel mai mare vas de sânge din corpul tău.

Plexul solar este format din nervi parasimpatici și simpatici. În consecință, multe dintre organele abdominale ale corpului, inclusiv ficatul, vezica biliară, stomacul, pancreasul, splina, rinichii, intestinul subțire și primele două treimi din intestinul gros, sunt conectate la sistemul nervos și impulsurile din plexul solar.

Plexul solar nu numai că vă menține organele în bun[ stare de funcționare, dar vă pregătește și corpul pentru stres, modificându-vă metabolismul și digestia.

Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale durerii localizate în plexul solar:

Anxietate

Deoarece anxietatea este uneori asociată cu răspunsul de luptă sau fuga, poate provoca durere în plexul solar. Anxietatea ridicată poate duce la dificultăți de respirație, care provoacă durere în plexul solar.

Traumă fizică

Dificultatea de a respira este o traumă abdominală frecventă care apare după o lovitură la plexul solar. Acest lucru duce la paralizia temporară a diafragmei. De obicei, nu este nevoie de intervenție, dar neputința de a respira poate provoca o mare suferință și durere.

Întinderi musculare

Uneori, când vă întoarceți pe direcția greșită sau antrenamentul este prea greu, puteți trage sau încorda un mușchi abdominal. Acest lucru afectează adesea zona plexului solar și este o cauză frecventă a durerii severe.

Cancerul pancreatic și pancreatita cronică

Afecțiunile care afectează pancreasul și opțiunile de tratament utilizate pentru a trata aceste afecțiuni pot provoca dureri în plexul solar. Uneori acest lucru se întâmplă atunci când tumora blochează tractul digestiv sau apasă pe nervii din zonă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel