Sari la conținut

Ce înseamnă, cu adevărat, să mănânci sănătos? Reguli pe care nu trebuie să le încalci niciodată. Nutriționist: Nu mâncați nimic din ceea ce bunicii voștri n-ar recunoaște ca aliment

Alimentația în exces poate duce la inflamații cronice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Adoptarea unor alegeri alimentare echilibrate și promovarea activității fizice regulate pot juca un rol crucial

În ultimii ani, tot mai multe persoane se concentrează pe adoptarea unui stil de viață mai sănătos. Alimentația este unul dintre elementele fundamentale. Aceata ne poate vindeca sau ne poate îmbolnăvi, în funcție de ce produse consumăm. Cum știi ce produse să alegi de pe raft?

În zilele noastre, magazinele sunt pline de produse cu un conținut ridicat de substanțe dăunătoare și aditivi. Astfel, este important să știi ce produse sunt diferite, cu adevărat sănătoase. Poți încerca să fii mai atent la etichetă și să te obișnuiești, cu timpul, ce înseamna fiecare ingredient.

De asemenea, poți urma o serie de reguli care te vor ajuta să mănânci mai sănătos și mai echilibrat.

Cum mănânci mai sănătos?

„Nu mâncați nimic din ceea ce bunicii voștri n-ar recunoaște ca aliment.

Pentru sănătatea voastră și a familiei voastre, evitați produsele alimentare care conțin:

  • ingrediente necunoscute
  • ingrediente imposibil de pronunțat, ce țin mai degrabă de un laborator de chimie
  • ingrediente al căror număr depășește cifra 5
  • sirop de glucoză-fructoză
  • grăsime de cocos și/sau de palmier.

În felul acesta veți reuși să evitați pe cât posibil alimentele ultraprocesate, cu valoare nutritivă redusă și aport mare de calorii.

Atunci când faceți cumpărături evitați:

  • zona centrală din supermarket și rafturile cu produse ambalate, al căror termen de garanție depășește 3 luni
  • produsele promovate ca având extra-avantaje (de ex. margarină care scade colesterolul, brânzeturi light sau dulciuri fără adaos de zahăr)
  • alimentele din import, mai ales când ele există în varianta românească, dar și produsele exotice, pe care nu suntem genetic construiți să le metabolizăm
  • produsele provenite din agricultura intensivă (fie că e vorba de cele vegetale sau animale) și alimentele extrasezon, coapte/maturate forțat.

Pe de altă parte, nu trebuie să vă feriți de:

  • alimentele cu preț redus, aflate la limita datei de expirare-termenul de valabilitate indicat pe ambalaj precede cu mult alterarea reală a produsului
  • mâncarea gătită, chiar dacă este ambalată și vândută în supermarket
  • produse cu ambalaj mai puțin colorat/sofisticat, de la branduri mai puțin cunoscute, dar care au o listă “curată” de ingrediente (simple și puține)
  • ambalajul mai mic, care conține produsul gata feliat/porționat, chiar dacă este mai scump😉Fiți adepții lui puțin și bun!”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: