Sari la conținut

Ce înseamnă, de fapt, tensiune arterială normală? Greșeala majoră pe care o fac majoritatea oamenilor

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Adulţii ar trebui să aibă tensiunea arterială mai mică de 140/90 mm Hg

Tu știi ce înseamnă, de fapt, tensiune arterială normală? Oricât de uimitor ar părea, aproape jumătate dintre adulții cu vârsta de peste 20 de ani au hipertensiune arterială, potrivit unui raport din 2023 al Asociației Americane a Inimii.

Și chiar dacă cifrele tale sunt normale în acest moment, este posibil să crească pe măsură ce îmbătrânești; mai mult de trei sferturi dintre americanii cu vârsta de 65 de ani și peste au hipertensiune arterială.

Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori care contribuie la mortalitatea de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât şi în ţara noastră, unde are o prevalenţă de 45% în rândul adulţilor,

Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru boli de inimă și accident vascular cerebral.

Cercetările noastre au descoperit că majoritatea adulților nu cunosc intervalul normal sau sănătos pentru tensiunea arterială – totuși, în mod surprinzător, ei cred că o cunosc. Și acesta este un motiv de îngrijorare serioasă.

Un grup de cardiologi din SUA a chestionat peste 6.500 de americani despre cunoștințele lor despre tensiunea arterială. Ei au fost recrutați prin intermediul studiului Understanding America, un eșantion reprezentativ la nivel național de rezidenți din SUA.

În noul  studiu, publicat în ianuarie 2023, s-a constatat că 64% și-au exprimat încrederea în înțelegerea cifrelor tensiunii arteriale – dar doar 39% știau de fapt ce este tensiunea arterială normală sau sănătoasă.

Falsă încredere, consecințe mortale

O astfel de încredere falsă poate fi dăunătoare, deoarece poate împiedica oamenii să meargă la medic și să se trateze. Mai ales că hipertensiunea arterială nu dă simptome, fiind numită și ”ucigaș silențios”.

Pentru a reduce riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral, este esențial să înțelegeți valorile tensiunii arteriale. Acest lucru este valabil mai ales pentru pacienții cu afecțiuni precum boli de inimă, boli de rinichi și diabet.

Ce înseamnă cifrele

Tensiunea arterială constă din 2 numere. Primul număr este tensiunea arterială sistolică; măsoară presiunea din artere când inima bate. Al doilea număr, tensiunea arterială diastolică, măsoară presiunea din artere când inima e in repaos, între bătăi.

Tensiunea arterială normală sau sănătoasă este mai mică de 120/80 milimetri de mercur (mm Hg) pentru adulți.

Etapa 1 a hipertensiunii arteriale, care este etapa inferioară a hipertensiunii arteriale, începe la 130/80.

Etapa 2 a hipertensiunii arteriale, care este etapa mai severă a tensiunii arteriale crescute, începe la 140/90.

Ambele cifre sunt extrem de importante, deoarece fiecare creștere de 20 de milimetri de mercur a tensiunii arteriale sistolice sau 10 a tensiunii arteriale diastolice dublează predispoziția unei persoane de a muri în urma unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel