Sari la conținut

Ce înseamnă „gender-expansive”? Un adolescent de 16 ani a fost omorât în bătaie de colegi din cauza că își explora încă identitatea de gen

Sursă foto: GoFundMe Fundraiser
Nex Benedict a fost ucis de colgei din cauza identității de gen

Ce înseamnă „gender-expansive”? În limba română termenul s-ar traduc drept „gen expansiv” și se referă la o persoană care nu se consideră a fi nici de gen feminin, nici masculin, dar nici non-binar. Se poate spune că este încă în căutarea identității de gen. 

Moartea lui Nex Benedict, în vârstă de 16 ani, în urma unei încăierări la o școală din Oklahoma, SUA, a atras atenția generală după ce s-a descoperit că adolescentul a fost hărțuit timp îndelungat din cauza identității sale de gen, pe care prietenii au descris-o ca fiind „gender-expansive”.

Ce înseamnă mai exact „gender-expansive”? Potrivit grupului național de avocatură pentru drepturile LGBTQ+ PFLAG, este un termen larg care cuprinde persoanele care nu se încadrează în categoriile tradiționale de gen sau care extind conceptele de expresie sau identitate de gen. „Este un termen care poate fi folosit atunci când cineva are identități care depășesc limitele social acceptate”, explică Mackenzie Harte, managerul de învățare și includere la PFLAG. Acest termen este din ce în ce mai des întâlnit în rândul părinților și educatorilor care discută despre identitatea de gen cu tinerii.

Practic, este vorba despre momentul în care cineva nu se conformează normelor sociale privind genul și își exprimă sau își identifică genul într-un mod care depășește aceste norme. Termenul „gender-expansive” a fost utilizat pentru prima dată în 2012, când organizația de avocatură LGBTQ+ Human Rights Campaign a intervievat peste 10.000 de tineri care nu se identificau cu rolurile de gen tradiționale, dar nu puteau fi încadrați într-o singură poveste sau experiență de gen.

Gender-expansive nu e același lucru cu non-binar

„Acest termen ne permite să vorbim despre tinerii care nu se conformează înțelegerilor noastre «tradiționale» ale genului fără a-și pune identitatea într-o cutie”, se arată în raport.

Aceste înțelegeri tradiționale includ idei preconcepute sau stereotipuri despre ce înseamnă să fii bărbat sau femeie în societate. De exemplu, o înțelegere tradițională ar putea presupune că bărbații sunt puternici, dominanți și interesati de sporturi, în timp ce femeile sunt delicate, pasive și orientate spre grijă și familie. Astfel, atunci când se spune că un tânăr sau o tânără nu se conformează înțelegerilor noastre „tradiționale” ale genului, se referă la faptul că aceștia nu se încadrează în tiparele convenționale sau stereotipurile de gen.

Gender-expansive nu este însă sinonim cu non-binar, notează PFLAG; chiar și persoanele cisgen ( în concordanță cu sexul atribuit la naștere) pot adopta termenul. În schimb, este o altă modalitate de a spune non-conform cu genul − termenul preferat, conform grupului.

„În timp ce unii părinți și aliați folosesc termenul, non-conform cu genul (GNC) este termenul preferat de comunitatea LGBTQ+”, spune grupul ca parte a unei definiții de glosar pe site-ul web al PFLAG. „Este important să folosiți termenul preferat de o persoană cu care interacționați.”

Ce s-a întâmplat cu Nex Benedict?

Nex, un adolescent de 16 ani care iubea să citească, iubea arta și să joace Minecraft, a fost rănit în timpul unei încăierări care a izbucnit într-un grup sanitar al Școlii Superioare Owasso pe 7 februarie.

În acea după-amiază, ofițerii au răspuns la un spital local, unde Sue Benedict, mama lui Nex, a raportat agresiunea și a cerut poliției să ia legătura cu administratorii școlii. Nex a fost ulterior externat, dar a doua zi Benedict a sunat la 911 pentru a raporta că Nex avea probleme medicale, inclusiv respirație superficială. Conform poliției, ea a spus că Nex s-a lovit la cap de podeaua băii în timpul altercației. Echipajele de urgență au intervenit și au efectuat manevre de resuscitare înainte ca Nex să fie transportat la un spital din Tulsa și declarat decedat.

Poliția a declarat miercuri că autopsia a determinat că Nex nu a murit ca urmare a traumelor. Dar examinatorii medicali nu au dezvăluit încă concluziile complete.

Membrii familiei au spus că Nex folosea pronumele „ei”/„lor”, iar interviurile indică faptul că prietenii credeau că Nex încă își explora identitatea de gen în momentul morții.

Directorul executiv Nicole McAfee de la Freedom Oklahoma, un grup care încearcă să facă statul mai sigur pentru persoanele de toate genurile și orientările sexuale, a spus că prietenii lui Nex îi descriau ca fiind gender-expansive, folosind pronumele „ei”/„lor” cu unii și „el”/„lui” cu cei mai apropiați.

Cu toate că nu era clar dacă altercația implica identitatea de gen a lui Nex, prietenii au spus că alți elevi îl hărțuiau pe Nex pentru identitatea sale de gen „de mai bine de un an”, a spus McAfee.

Tot mai mulți tineri se consideră non-binar sau transgender

Rezultatele unui sondaj al Pew Research Center publicat în iunie 2022 au arătat că un record de 5% dintre tinerii adulți se identifică a fi transgender sau non-binar. Aproximativ 1,5% din populația adultă din SUA se identifică astfel, a constatat sondajul, iar mai mulți americani raportează au în grupul lor de prieteni persoane transgender comparativ cu acum cinci ani.

Avocații LGBTQ+ atribuie creșterea unei reprezentări mai precise în media, creșterea vizibilității persoanelor transgender și non-binar pe platformele de socializare și pe internet, și lărgirea terminologiei și acceptarea socială oferind căi anterior indisponibile pentru autoexprimare.

Sondajul a constatat, de asemenea, o creștere a conștientizării termenilor precum „non-binar” și „gender-fluid”, în special printre tinerii adulți. Ambii termeni se referă la persoanele care nu se identifică strict ca fiind de gen masculin sau feminin.

Sondajul a fost conceput de Pew Research Center, un centru de reflecție nonpartizan cu sediul în Washington, D.C., ca parte a eforturilor de a înțelege mai bine experiențele persoanelor transgender și non-binar într-un climat politic și social care a pus identitatea de gen în prim-plan − în special printre candidații republicani care încearcă să convingă alegătorii în contextul alegerilor din 2024.

„Cu siguranță vedem generații mai tinere care discută despre experiențele lor legate de gen cu termeni mai nuanțați decât generațiile anterioare”, a declarat Jack Turban, profesor asistent de psihiatrie infantilă și adolescentină la Universitatea din California, San Francisco, și autor al cărții ce urmează să fie publicată „Free to Be: Understanding Kids & Gender Identity”. „Copiii de astăzi gândesc despre gen mai critic decât generațiile anterioare.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel