Sari la conținut

Decizie controversată în patria ortodoxiei! Ce a decis Guvernul de la Atena

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Guvernul de la Atena a luat o decizie fără precedent, care va isca cu siguranţă controverse, mai alea că această ţară este considerată „patria ortodoxiei”.

Astfel, Grecia a devenit prima ţară cu o majoritate creştin-ortodoxă care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex, scrie BBC. Cuplurile formate dintre persoane de acelaşi sex vor avea, de asemenea, posibilitatea legală de a adopta copii după votul din Parlament de joi, cu 176 la 76 de voturi.

Cum justifică decizia premierul elen

Prim-minstrul Kyriakos Mitsotakis a afirmat că noua lege va ”elimina cu curaj o inechitate gravă”. Însă aceasta a împărţit ţara, cu o rezistenţă aprigă condusă de puternica Biserică Ortodoxă. Susţinătorii săi au organizat un miting de protest la Atena.

Mulţi au afişat bannere, au avut cruci, au citit rugăciuni şi au intonat pasaje din Biblie în Piaţa Syntagma din capitală, potrivit sursei citate de News.ro.

Reacţia Arhiepiscopului Ieronim al II-lea

Şeful Bisericii Ortodoxe, Arhiepiscopul Ieronim al II-lea, a afirmat că măsura va ”corupe coeziunea socială a patriei”. Actul avea nevoie de o majoritate simplă pentru a trece de Parlamentul cu 300 de locuri.

”Oameni care au fost invizibili vor putea, în sfârşit, să fie văzuţi în jurul nostru şi cu ei mulţi copii îşi vor găsi în sfârşit locul potrivit”, a spus prim-ministrul în Parlament, la dezbaterea dinaintea votului. ”Reforma face mai bune vieţile multora dintre concetăţenii noştri, fără a lua ceva din vieţile majorităţii”, a argumentat premierul Mitsotakis.

Comunitatea LGBTQ crede că este un moment istoric

Votul a fost salutat de organizaţiile LGBTQ din Grecia. ”Este un moment istoric”, a declarat pentru Reuters Stella Belia, şeful grupării pentru părinţii de acelaşi sex Rainbow Families.

15 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au legalizat deja căsătoria între persoane de acelaşi sex. Aceasta este permisă în 35 de ţări din lume. Până acum, Grecia rămăsese în urma unor vecini ai săi din Europa, în principal din cauza opoziţiei Bisericii. Grecia este prima ţară din sud-estul Europei care are egalitate în ceea ce priveşte căsătoria.

În luna august  a anului trecut, statul român a atacat la Camera Superioară decizia CEDO care obligă România să recunoască prin lege și să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de același sex ce vor să devină oficial o familie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel