Sari la conținut

Ce înseamnă o bătaie neregulată a inimii și cum se tratează? Medic: „Sistemul cardiac este ca sistemul electric al unei mașini”

Problemă cardiacă
Sursa foto: arhiva doctorulzilei
Probleme la inima

Ce înseamnă o bătaie neregulată a inimii și cum se tratează? Palpitațiile temporare trebuie notate ca nefiind, de obicei, un motiv de îngrijorare, dar unele cauze foarte grave și – uneori – fatale pot provoca aritmii, cum ar fi deshidratarea și bolile de inimă.

Medicamentele, efortul fizic viguros sau stresul pot provoca, de asemenea, modificări ale ritmului cardiac.

Potrivit dr. Mark Anderson de la Universitatea Johns Hopkins din SUA, „sistemul cardiac este ca sistemul electric dintr-o mașină” , care ajută mașina să funcționeze corect. Impulsurile electrice mențin ritmul cardiac lin și uniform.

Dar atunci când semnalele electrice care controlează ritmul bătăilor inimii funcționează defectuos, este vorba de o aritmie cardiacă, potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA).

Ce este aritmia cardiacă?

Aritmiile pot fi resimțite ca o fluturare în piept sau ca și cum inima bate repede sau tare. De asemenea, aritmiile cardiace pot face ca o bătaie să încetinească sau să sară. De cele mai multe ori, acestea sunt inofensive, dar pot indica ceva mai grav.

Care sunt tipurile de aritmie cardiacă?

Experții grupează aritmiile cardiace în două tipuri principale:

  • tahicardia (bătăi mai rapide ale inimii)
  • bradicardie (bătăi mai lente ale inimii)

Tipuri de tahicardie

Fibrilația atrială (fibrilație atrială) este unul dintre cele mai frecvente tipuri de aritmie cardiacă: Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, peste 12 milioane de persoane vor dezvolta fibrilație atrială până în 2030. Aceasta este descrisă ca o bătaie rapidă și neregulată a inimii și este asociată cu un risc crescut de formare de cheaguri de sânge și accidente vasculare cerebrale.

Fibrilația. Începe cu un scurtcircuit electric în camera superioară a inimii. Bătăile inimii sunt rapide, dar nu haotice ca în cazul fibrilației ventriculare acutale. Și aceasta este asociată cu un risc crescut de accident vascular cerebral.

Tahicardia supraventriculară (SVT) este catalogată ca fiind o „bătaie” bruscă a inimii: Este un termen general pentru aritmiile care încep chiar deasupra camerelor inferioare ale inimii. SVT poate duce, de asemenea, la complicații grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral și alte afecțiuni cardiace.

Fibrilația ventriculară este o problemă de ritm cardiac în camerele inferioare ale inimii: Este o defecțiune a semnalelor electrice ale inimii care determină ventriculii să bată neregulat. Dacă ritmul cardiac normal nu este restabilit, poate duce la deces. Fibrilația ventriculară este mai frecventă la persoanele cu boli cardiace subiacente.

Tahicardia ventriculară este, de asemenea, cauzată de impulsuri electrice defectuoase în camerele inferioare ale inimii: De obicei, este inofensivă pentru persoanele cu o inimă sănătoasă, dar poate pune în pericol viața la o inimă deja slăbită de o boală cardiacă.
Tipuri de bradicardie

Sindromul bolii sinusale se datorează unor noduri sinusale defecte. Nodulii sinusali sunt „stimulatorii naturali” ai inimii. Ritmul cardiac bate prea repede sau (mai des) prea încet.

Un bloc de conducere este o afecțiune a ritmului cardiac cauzată de o întrerupere a fluxului de impulsuri electrice care fac să bată inima. Blocajul încetinește ritmul cardiac deoarece semnalele electrice pentru momentul în care mușchiul cardiac ar trebui să pompeze și să se contracte nu ajung la timp.

Care sunt cauzele aritmiei cardiace?

AHA enumeră mai multe cauze care pot duce la aritmii cardiace. Acestea pot include boli, un stil de viață stresant, consumul excesiv de alcool, fumatul, anumite medicamente, traumatisme, intervenții chirurgicale și defecte congenitale.

Simptomele aritmiei cardiace

Aritmiile cardiace nu au adesea semne sau simptome, dar un medic le poate detecta în timpul unui examen de rutină.

Uneori, simptomele ușoare pot include fluturații în piept, o bătaie rapidă sau lentă a inimii sau o bătaie puternică a inimii. Simptomele mai grave pot include dureri în piept, transpirație, dificultăți de respirație, amețeli, oboseală și amețeli sau leșin. Dacă și când apar, aceste simptome mai grave trebuie tratate imediat.

Tratamente pentru aritmia cardiacă

Aritmiile cardiace sunt adesea inofensive și nu necesită tratament. Înainte ca acest lucru să poată fi decis, un medic trebuie să fie conștient de problemă și să determine cauza de bază. Dacă se stabilește că este necesar un tratament, aceștia pot recomanda mai multe opțiuni diferite:

  • Creșterea activității fizice, reducerea consumului de cofeină sau alcool și gestionarea stresului.
  • Medicamente pentru aritmia cardiacă sau modificări ale medicamentelor care ar putea cauza simptomele

Poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a elimina un blocaj sau pentru a corecta defectele. De asemenea, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a implanta dispozitive, cum ar fi un stimulator cardiac, care menține inima bătând la ritmul corect.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel