Sari la conținut

Ce înseamnă să fii un mincinos patologic? În jur de 5% până la 13% dintre oameni sunt mincinoși patologici

minciuna
Sursă foto: djgnicevs.pics
Cum recunosri un mincinos

Deși profesioniștii din domeniul sănătății mintale nu au ajuns la un acord oficial asupra unei definiții pentru minciuna patologică, majoritatea sunt de acord că acest tip de minciună este un obicei cronic (pe termen lung) și excesiv de a minți. Un studiu descrie minciuna patologică ca fiind faptul de a spune cinci sau mai multe minciuni pe o perioadă de 24 de ore, în fiecare zi, timp de mai mult de șase luni.

Este demn de remarcat faptul că minciuna patologică nu este recunoscută ca diagnostic în Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mentale, ediția a cincea (DSM-5), astfel încât este dificil pentru furnizorii de servicii medicale să diagnosticheze și să înțeleagă mai bine acest obicei.

Cercetările privind minciuna patologică sunt limitate, astfel încât experții nu știu exact cât de comună este cu adevărat minciuna patologică. Însă, unii cercetători susțin că în jur de 5% până la 13% dintre oameni ar putea fi mincinoși patologici.

Ce este minciuna patologică?

Minciuna patologică (cunoscută în mod oficial sub numele de pseudologia fantastică) este un termen inventat de psihiatrul Anton Delbrueck în 1891. Ceea ce a descoperit el a fost că mincinoșii patologici spun minciuni care sunt în mod clar extreme pentru cei din afară, dar care erau percepute de mincinoșii patologici înșiși ca fiind în domeniul posibilităților. De asemenea, el a observat că poveștile (sau minciunile) lor erau diferite de minciuna obișnuită, de memoria falsă sau de iluzii.

Nu există o definiție „gold standard” pentru minciuna patologică. Cu toate acestea, unele cercetări au remarcat o serie de caracteristici comune pe care le pot avea mincinoșii patologici, cum ar fi:

 • Spunerea unui număr excesiv de mare de minciuni, de multe ori fără motiv
 • Minciuni care sunt dramatice, complicate, detaliate și, uneori, chiar fantastice
 • Poveștile pe care le împărtășesc cu ceilalți tind să se prezinte pe ei înșiși ca fiind eroul sau victima, ca modalitate de a obține acceptare, admirație sau simpatie
 • Minciuna a provocat disfuncționalități în relațiile lor sociale
 • Nu sunt conștienți de cât de des mint, până la punctul în care este posibil să fi pierdut contactul cu realitatea

Tipuri de minciună

Cei mai mulți oameni au spus o minciună la un moment dat în viața lor. Uneori, s-ar putea să spuneți o minciună albă pentru a menaja sentimentele cuiva. Alteori, puteți spune o minciună pentru a vă împiedica să faceți față consecințelor împărtășirii adevărului.

minciuna
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

De fapt, cercetările sugerează că majoritatea oamenilor spun în medie între zero și două minciuni pe zi. Dar, cei care mint mai frecvent pot spune între cinci și 20 de minciuni pe zi. Oamenii care mint frecvent o fac adesea fără motiv. Acest obicei devine un mod de viață pentru ei, deschizându-le calea spre a deveni mincinoși patologici.

Dar, există mai multe tipuri de minciună pe care dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți s-ar putea să le comiteți. Cercetările privind minciuna au identificat următoarele tipuri de minciună:

 • Minciuni interesate: Minciuni pe care le spui pentru a evita consecințele
 • Minciuni altruiste: Minciuni care aduc beneficii sau cruță sentimentele unei alte persoane.
 • Minciuni răzbunătoare: Minciuni care dăunează intenționat unei alte persoane
 • Minciuni de omisiune: Minciuni care ascund părți din adevăr
 • Minciuni prolifice: Minciuni pe care le spuneți pentru o oportunitate sau pentru un anumit tip de beneficiu sau câștig
 • Minciuni compulsive: Minciuni care sunt asemănătoare cu minciuna patologică, dar sunt spuse din teamă sau anxietate, mai degrabă decât din manipulare sau înșelăciune

Cum să recunoști un mincinos

Îți poți da seama adesea dacă te asociezi cu un mincinos patologic pe baza frecvenței cu care îți spune minciuni și dacă minciunile par dramatice sau grandioase. Cu toate acestea, unii oameni de știință susțin, de asemenea, teoria conform căreia majoritatea oamenilor tind să prezinte semne non-verbale de minciună. Aceste indicii non-verbale pot indica faptul că cineva minte:

 • Evitarea de a privi o persoană sau realizarea unui contact vizual deliberat care durează prea mult timp
 • Frământarea sau mișcarea în jur
 • Afișarea unor mișcări neliniștite ale picioarelor și mâinilor
 • Schimbarea frecventă a posturii corpului
 • A fi vag și a nu răspunde direct la întrebări
 • Se joacă cu părul sau își apasă degetele pe buze
 • Transpiră sau au un aspect înroșit pe piele

Acestea fiind spuse, este important să înțelegem că fiecare persoană poate, de asemenea, să afișeze semne individualizate pentru a arăta că minte. Aceste semne pot fi influențate de genetică,  comportamente culturale, experiențe personale și factori situaționali.

Nu este întotdeauna ușor să recunoști dacă cineva te minte. În plus, față de încercarea de a detecta dacă cineva vă minte prin acțiunile sale non-verbale, ascultați ce spune. De obicei, vor exista neconcordanțe în poveștile lor sau lucruri care par complet de necrezut. Poveștile lor pot intra chiar în conflict cu informații concrete.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel