joi, iunie 30, 2022

Fluorizarea dentară. Dintii au un rol important, avand valoare functionala, dar si estetica. Cavitatea orala a copiilor este in continua dezvoltare. Cele mai mici modificari nefavorabile pot avea consecinte pe termen lung.

Pentru a evita aparitia problemelor dentare este recomandat ca vizitele la medicul pedodont sa se realizeze cat mai devreme, ideal in primul an de viata. In cadrul vizitelor stomatologice periodice, se realizeaza o igienizare profesionala, cu ajutorul unor perii si paste abrazive sau cu un jet de aer cu pulbere abraziva, ce curata mult mai eficient dintii. Astfel, va asigurati ca copiii dumneavoastra au un zambet sanatos si sclipitor, lipsit de carii dentare.

Te-ar mai interesa: Măsură de urgență. Ce se întâmplă cu băuturile cu ...

De ce este importanta fluorizarea dentara?

”Fluorul este un mineral regasit in multe alimente, precum si in apa. Fluorul ajută la întărirea smalțului, făcându-l mai rezistent la carii. Totodată, fluorul ajută la remineralizarea cariilor incipiente și scade cantitatea de acizi pe care bacteriile din cavitatea orală o produc,” explică dr. Raluca Văcaru, medic specialist pedodontie

Cum se realizeaza fluorizarea ? Fluorizarea dentară este o procedura usor acceptata de copii, ce presupune aplicarea unui gel concentrat de fluor pe fiecare dinte în parte. Fluorizarea se realizează de către medic, în cabinetul stomatologic, de 2-4 ori pe an, în funcție de riscul de a dezvolta carii a fiecărui pacient. Fluorizarea este recomadata tuturor pacientilor, dar in special celor care au un risc crescut de a dezvolta carii si purtatorilor de aparate ortodontice.

Te-ar mai interesa: Pacientă cu cancer terminal, diagnosticată după 13...

Iată care sunt avantajele fluorizării, potrivit medicului pedodont:

• reduce riscul apariției cariilor dentare
• diminuează hipersensibilitate dentară
• protejeaza împotriva atacului acid
• întărește structura dintelui;

Sigilarile dentare la copii

Ce este sigilarea dentara? Sigilarea dentara este un tratament preventiv, destinat in special copiilor. Scopul sigilarii dentare este prevenirea aparitiei carilor la nivelul suprafetelor retentive (de exemplu, suprafata cu santuri si fosete a molarilor si premolarilor). Sigilarea molarilor temporari se realizeaza in jurul varstei de 3-4 ani. Sigilarea molarilor si premolarilor permanenti este recomandat sa se realizeze la scurt timp dupa ce acestia erup, intrucat in aceasta perioada sunt mai predispusi sa fie afectati de caria dentara.

Te-ar mai interesa: Atenție la acest medicament! Medicul Mihai Craiu t...

”De exemplu, sigilarea primului molar permanent, care erupe in spatele molarilor temporari, fara a inlocui un alt dinte, se realizeaza in jurul varstei de 6 ani. Premolarii se sigileaza imediat ce erup, intre 9 si 11 ani, iar al 2-lea molar permanent se sigileaza la 12 ani. De retinut ca o data aparuta caria dentara, tratamentul stomatologic este mai complex, mai costisitor si poate fi de mai lunga durata, in special daca apar complicatii. Prin urmare, cea mai buna conduita medicala este preventia, iar sigilarea dentara este un tratament ce se poate realiza rapid si este usor acceptat de copii,” a complet dr. Văcaru.

Te-ar mai interesa: NU ezita psihoterapia. Sănătatea ta va avea de suf...

Ce presupune sigilarea dentara?

Sigilarea se poate aplicata pe o suprafata pe care nu a aparut inca o leziune carioasa. Inaintea aplicarii sigilarii dentare, suprafata ocluzala a molarilor sau premolarilor este curatata cu perii si paste abrazive si atent examinata. Ulterior se aplica un material special, ce patrunde in santuri si fosete, creand astfel o suprafata neretentiva pentru alimente si placa bacteriana.

”De retinut, ca sigilarea dentara protejeaza doar suprafetele pe care a fost aplicata, prin urmare, o igiena oro-dentara corecta este esentiala pentru a avea un zambet sanatos. De asemenea, se recomanda realizarea controalelor stomatologice perioadice, la intervalele de timp recomantate de medicul pedodont, in functie de riscul la carie,” a adăugat medicul.

Te-ar mai interesa: Consumă acest sirop pe stomacul gol. Lidia Fecioru...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private