luni, martie 27, 2023

Caria dentară este considerată o boală contagioasă! Dincolo de aspectul inestetic și nenumăratele probleme pentru sănătate.

Conform unor studii, caria dentară este o afecțiune foarte raspândită și totodată contagioasă, fiind posibilă transmiterea ei de la o persoană la alta prin contactul cu bacteriile cauzatoare de carii.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că una dintre cele mai frecvente dintre ele este Streptococcus mutans, care poate fi transmisă prin salivă, sugarii și copiii fiind deosebit de vulnerabili la aceasta.

Te-ar mai interesa: Iată care sunt obiceiurile care te îngrașă fără să...

Multă vreme, principalul vinovat pentru apariția cariilor dentare a fost considerat zahărul, care este descompus de către bacteriile din cavitatea bucală în acizi ce vor ataca smalțul dinților.

“Distrugerea smalțului este primul pas în apariția cariilor, care încep să se răspândească din ce în ce mai rapid pe măsură ce ajung la stratul de dentină, aflat chiar sub smalț. Acesta este exact motivul pentru care este atât de important controlul stomatologic regulat, deoarece, în lipsa unor măsuri de protecție dintele se va degrada din ce în ce mai mult. În cele din urmă, cariile ajung la nervul dintelui și atunci își face apariția și durerea”, explică specialistul ortodont.

Te-ar mai interesa: Fructul care te ajută să slăbești. Expert: Dacă mâ...

“Însă caria dentară este contagioasă și poate apărea chiar și în prezența unei bune igiene orale. Principala bacterie implicată în apariția ei, Streptococul mutans, poate fi cu ușurință transmisă de la o persoană la alta sau de la un dinte la altul, creând mediul propice dezvoltării cariilor”, completează doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

Transmiterea cariei de la o persoană la alta

Te-ar mai interesa: Medic: șase modalități de a reduce riscul de apari...

Bebelușii și copiii sunt deosebit de sensibili la această bacterie deoarece flora cavității lor orale abia a început să se dezvolte.

“La naștere gura copilului este sterilă, fără bacterii, pentru că în interiorul burticii mamei copilul este foarte bine protejat, sistemul lui imunitar nefiind încă bine format. Imediat după naștere, acesta vine în contact cu numeroase bacterii, iar Streptococul mutans, principalul responsabil de apariția cariei, ajunge în gura copilului de la adulții care îl îngrijesc: prin salivă, atunci când copilul este pupat pe față sau mânuțe, pe care apoi le introduce în gură. O altă modalitate frecventă este reprezentată de gustarea sau testarea temperaturii mâncării/laptelui prin introducerea linguriței sau tetinei biberonului în gura adultului, chiar dacă acesta nu are carii active. Nu este recomandat nici ca cei mici să mănânce din alimente (de exemplu fructe) din care a gustat adultul”, atenționează specialistul ortodont.

Te-ar mai interesa: Boala care face ravagii în Români. Mulți o confund...

Nu există riscul de transmitere a cariei de la un adult la altul prin sărut sau folosirea acelorași tacâmuri, însă mai periculoase pot fi unele bacteriile foarte rezistente întâlnite în parodontoză și care se pot transmite la alte persoane.

Transmiterea cariei de la un dinte la altul la aceeași persoană

Cel mai frecvent, acest lucru se întâmplă în cazul cariilor interdentare, când resturile alimentare și bacteriile stagnează în caria de pe un dinte, iar apoi, încet-încet atacă și dintele vecin.

Te-ar mai interesa: Noua variantă de tuberculoză pune toată lumea pe j...

În această situație, cea mai bună metodă de prevenire a cariilor este periajul și folosirea aței dentare și a apei de gură într-un mod regulat, precum și limitarea consumului de băuturi și alimente care pot avea efecte negative asupra dinților. Atunci când nu există posibilitatea de a ne spăla pe dinți imediat după masă, poate fi de ajutor o gumă de mestecat fără zahăr, care va stimula producerea de salivă, neutralizând astfel acizii. Toate băuturile dulci, chiar și cele necarbogazoase, pot distruge smalțul dinților, fiind de preferat să renunțăm la ele sau, cel puțin, să fie consumate folosind un pai, pentru a limita contactul cu dinții.

Nu în ultimul rând, genetica joacă un rol semnificativ în apariția cariilor, unele persoane având un smalț natural mai puternic, în timp ce altele au un număr mai mare de bacterii dăunătoare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private