Sari la conținut

Ce îți apare pe piele când ai probleme cu ficatul

Pete de la ficat sau petele hepatice sunt, de cele mai multe ori, pete hiperpigmentare cauzate de expunerea îndelungată a pielii la soare sau solar, de înaintarea în vârstă sau de anumite schimbări hormonale.

Există însă și schimbări la nivelul pielii, produse din cauza unei boli hepatice. Cea mai cunoscută este icterul – adică îngălbenirea pielii. Dar pot apărea și steluțe vasculare, pete albe pe piele și înroșirea palmelor.

”Este evident ca in unele cazuri pacienții au dreptate, exista madificari la nivelul pielii in bolile deficat, dar acestea apar destul de rar si in stadii destul de avansate ale bolii, cand de obicei pacientl lare si alte simptome si modificari ale analizelor de laborator. Mentionez insa ca in majoritatea cazurilor petele de pe piele NU apar din cauza unei boli de ficat,” a precizat dr. Dițoiu Alexe Valerian, medic gastroenterolog și hepatolog. 

Specialistul a enumerat cele mai frecvente modificări la nivelul pielii, care au legătură cu ficatul.

Ingalbenirea pielii si mucoaselor

Ingalbenirea pielii si mucoaselor se numeste icter. Icterul apare atunci cand bilirubina ain sange creste peste 2mg/dl. Bilirubina este un produs de degradare a sangelui, metabolizarea sa facandu-se in ficat, iar eliminarea sa prin bila in intestin (unde da si culoarea maronie a fecalelor).ce-face-ficatul-nostru
Daca bilirubina nu se elimina corespunzator prin caile biliare, nivelul ei creste in sange iar ea se elimina prin piele sau rinichi.

Desi multi cred ca icterul inseamna hepatita si trebuie sa mergi sa fii izolat la boli infectioase contagioase, icterul apare de obicei din numeroase alte cauze, unele sunt boli de ficat dar si alte boli, in special in cele in care se distrug exagerat globulele rosii (anemie hemolitica).

Stelutele vasculare

Stelutele vasculare sunt mici hemangioame (ghem de vase de sange) ca o panza de paianjen care apar la nivelul piele in bolile de ficat. Stelutele vasculare se mai numesc si telangiectatii. Desi pot sa apara oriunde pe corp, de obicei apar pe trunchi, si dispar la apasare, pentru a se umple imediat din nou cu sange.

De obicei, stelutele vasculare apar de obicei in stadiile avansate de boli de ficat, ciroza hepatica fiind una dintre acestea, dar ele se pot intalni si la persoanele care iau estrogeni sau chiar in sarcina.
Tot la bolnavii cu boli de ficat si stelute vasculare se pot intalni la nivelul pielii mici vase capilare superficiale, subțiri ca firul de panza de paianjen. Ele apar adesea la nivelul fetei în asociere cu angioamele, mai frecvent la pacienții cu ciroză alcoolică.

Petele albicioase pe piele

Sunt mici macule hipopigmentate =, mai deschise la culoare decat pielea vecina normala, au formă neregulată, si sunt plasate de obicei pe brațe și picioare. Sunt probabil datorate incetinirii circulatiei venoase asociate cu deteriorarea a functiei vaselor mici ale pielii.
Aceste mici pete albicioase sunt un semn al bolilor hepatice, dar ele trebuie diferențiate de alte modificari pigmentare cu care se pot asemana.

O caracteristică importantă in bolile de ficat este faptul aceste mici pete albicioase dispar atunci când se aplică presiune pe ele.

De asemenea, ridicarea membrului cu pete face ca maculele hipopigmentate să dispară, ceea ce nu se întâmplă în tulburările de pigmentare permanente de alte cauze.

Eritemul palmar – palmele rosii

Eritemul palmar este o colorație rosietica vie a zonelor mai ridicate ale palmelor mâinilor și a degetelor, si poate apărea oriunde pe palmă și degete, dar si la nivelul plantelor. Palmele cu astfel de coloratie de numesc palme hepatice. Eritemul palmar poate sa apara in bolile de ficat oricand, dar cel mai adesea apare in ciroza hepatica, mai frecvent alcoolica.

Mecanismul exact de aparitie a lui nu este bine cunoscut, dar se pare ca sunt unele modificari circulatorii ale vaselor mici cauzate de modificarile unor substante din corp – prostacicline si oxidul nitric- deoarece ambele sunt crescute în bolile hepatice.

Xantelasma

Xantelasma este de fapt un depozit de colesterol localizat sub piele, mai ales la nivelul pleoapelor. Xantelasma este ca o plăcuță sau nodul mic nedureros, gălbui, moale, cu margini bine definite, ce e poate mări de-a lungul timpului.
Xantelasma apare in mod obisnuit atunci cand colesterolul este mult crescut, hipercolesterolemia putand avea diferite cauze, cel mai frecvent genetica.

Sunt insa si cateva boli hepatice pot duce la diverse forme de dislipoproteinemie secundară, frecvente fiind cresterea trigliceridelor și niveluri scăzute de HDL colesterol, ambele intalnindu-se in incarcarea grasa a ficatului (steatoza hepatica)

Hipercolesterolemia este obisnuit intalnita in ciroza biliara primitiva dar si in alte forme de boli de ficat cu colestaza (eliminarea dificila a bilirubinei). Studiile stiintifice arata ca nivelul colesterolului plasmatic total este ridicat la 50% dintre pacienții cu funcție hepatică proasta.

Alte modificari ale pielii si mucoaselor in bolile de ficat

Sangerari si vanatai care apar usor

In mod normal sangele nu ar trebui sa iasa din vase.

Omul nu sangereaza daca vasele de sange au o calitate buna, daca trombocitele sunt normale ca numar si functie si daca coagularea sangelui este normala.Acestea sunt cele 3 mecanisme care opresc o sangerare.

In bolile de ficat, datorita functiei proaste a ficatului vasele de sange au o calitate mai proasta, trombocitele (care ajuta la coagulare) se distrug exagerat in splina- hipersplenism- iar factorii care asigura coagularea sangelui nu se mai sintetizeaza cum trebuie in ficat.

Toate acestea fac ca bolnavul cu ciroza hepatica sa sangereze mai usor in special din gingii si nas, dar sangerarile pot sa apara in piele in cazul lovirilor chiar usoare.Aceasta face ca bolnavii de ficat sa faca usor vanatai sau pete rosii pe piele.

Retractia aponevrozei palmare

Se mai numeste si contractura Dupuytren si blocheza progresiv unele degete de la maini – de obicei ultimele doua- in flexie, degetele nu se pot extinde complet.

M140/0365

Deși nu se cunoaște cauza exactă a contracturii Dupuytren, ea este frecventa la consumatorii de alcool și la pacienții cu ciroză alcoolică.

Porokeratoza superficială diseminată – jupuirea pielii

Este o descuamare (jupuire) parcelara a pielii care face mici cojite, ce poate sa apara la pacienții cu ciroză alcoolica.
Partea buna este ca daca boala de ficat nu este avansata si se intrerupe consumul de alcool, leziunile descrise pot sa dispara.

Partea proasta este ca uneori, rar,aceste leziuni se pot transforma în carcinom cu celule scuamoase (cancer), chiar cu riscul aparitiei metastazelor.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel