Sari la conținut

Alimente care curăță rapid ficatul de grăsimi. Rol puternic de detofixiere hepatică!

ficat
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente benefice pentru ficat

Simptomele ficatului gras nu sunt adesea vizibile, dar este posibil să simțiți oboseală, durere în partea dreaptă sus a stomacului și disconfort. Pentru a depista boala, este necesar să se facă analize de sânge și o ecografie a cavității abdominale.

Potrivit nutriţioniştilor, citaţi de publicaţia The Health Site , o serie de alimente pot avea un efect benefic asupra steatozei hepatice: seminţe de floarea soarelui, usturoi, legume cu frunze verzi şi crucifere, peşte, nuci, ulei de in, ceai verde.

Vitamina E, un antioxidant ce protejează ficatul de aculumarea de toxine

Vitamina E este un antioxidant puternic care poate proteja ficatul de aculumarea de toxine, iar semințele de floarea soarelui sunt o sursă delicioasă a acestei vitamine importante.

Usturoiul poate reduce nivelul de grăsime și este bun pentru ficat. Această legumă este un antibiotic natural, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Stanford.

usturoi crud
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Legumele crucifere previn acumularea de grasime în ficat

Legumele precum spanacul, varza de Bruxelles, broccoli si verdeturile cu frunze in general previn acumularea de grasime in ficat. Consumul mai multor legume vă poate ajuta să slăbiți, ceea ce, la rândul său, vă va ajuta ficatul să funcționeze mai bine.

De asemenea, aceste alimente te vor menține mai satul mai mult timp și vei consuma mai puține calorii. În plus, legumele verzi sunt bogate în fibre, care pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Totodată, consumul de pește gras ajută în lupta împotriva ficatului gras. Somonul, ansoa, tonul și păstrăvul sunt bogate în acizi grași omega-3 – grăsimile sănătoase care pot ajuta la scăderea nivelului de grăsime din ficat și la reducerea inflamației. Pe listă surselor de acizi grași omega-3 sănătoși pot fi adăugate şi nucile.

Uleiul din semințe de in este un exemplu de ulei nesaturat și este, de asemenea, o sursă bună de acizi grași omega-3. Îl puteți turna pe salată și îl puteți adăuga la toate felurile de mâncare – va fi mai gustos și mai sănătos. În plus, ceaiul verde reduce acumularea de grăsime în ficat și îmbunătățește funcția hepatică, adaugă publicația.

Este reversibilă steatoza hepatică?

Boala ficatului gras non-alcoolic este greu de identificat de către o persoană pentru că nu se manifestă prin simptome specifice legate doar de afecțiuni hepatice.

Totuşi, principalele semnale de alarmă sunt: starea intensă de oboseală, iritabilitatea, insomnia, pierderea apetitului sau durere în partea dreaptă a abdomenului.

Alte simptome gastrointestinale care pot semnaliza instalatarea statozei hepatice sunt: durere după masă, flatulență, greață sau diaree.

Steatoza poate fi alcoolică în care principal cauză este consumul exagerat de alcool şi nonalcoolică, unde, cauzele incriminate sunt: obezitatea, diabetul, dislipidemiile, consumul anumitor medicamente sau sarcina.

 

 

Medicii susţin că, prin dietă şi mişcare, o persoana ajunsă la stadiul al II-lea de steatoză se poate recupera integral până la stadiul primar al bolii.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel