Sari la conținut

Ce mănâncă în spital un bolnav Covid? Beatrice Mahler: „Alocația pentru hrana zilnică, mult sub nevoia unui pacient COVID și nu numai!”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce mănâncă în spital un bolnav Covid? Beatrice Mahler: „Alocația pentru hrana zilnică, mult sub nevoia unui pacient COVID și nu numai!”

Într-o postare pe contul său de Facebook, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, este de părere că alocația pentru hrana zilnică a pacienților Covid este „mult sub nevoia reală”.

Beatrice Mahler: „Un pacient bolnav de COVID are alocat astăzi pentru cele 3 mese, fix 10 lei/zi regim comun”

„Am văzut în spațiul public diverse discuții despre câți bani sunt alocați pentru alocația de hrană a fiecarui bolnav.

Consider că și la noi la Institutul Marius Nasta, costurile celor trei mese zilnice sunt din păcate extrem de reduse conform alocării bugetare ( HG 851/2018), adică a banilor pe care noi ca spital îi primim pentru a asigura mâncarea pacienților.

Un pacient bolnav de COVID are alocat astăzi pentru cele 3 mese, fix 10 lei/zi regim comun. 15 lei/zi pentru pacientul care are și diabet zaharat. Sau 16 lei/zi pentru pacientul cu tuberculoză.

La Institutul Marius Nasta avem bucătăria proprie, cu personal propriu, o infrastructura pe care am modernizat-o, și măcar astfel din acest punct de vedere putem să ne gospodărim cât mai eficient conform banilor alocați.

Deși la Marius Nasta suntem la limita superioară de calcul a hranei alocate zilnic, DA, din păcate alocația pentru hrana zilnică, din perspectiva mea este insuficientă, mult sub nevoia reală a unui pacient bolnav de COVID și nu numai!

Trebuiesc găsite soluții astfel ca spitalele să primescă mai mulți bani pentru hrana pacienților, iar noi în spitale tot timpul să avem în vedere că atât calitatea, cât și cantitatea să fie în acord nevoia pacientului”, a scris Betrice Mahler.

Ce mănâncă în spital un bolnav Covid? „Nu putem acoperi din costurile alocate, fructele proaspete, saltele, desertul”

Managerul de la „Marius Nasta” spune că trebuiesc găsite soluţii astfel ca spitalele să primească mai mulţi bani pentru hrana pacienţilor. Dr. Beatrice Mahler a exeplificat, pentru Antena 3, meniul pe care un bolnav Covid îl primește în spital.

Micul dejun este alcătuit din pâine, ceai, unt; poate să fie într-o zi și dulceață sau un mezel ori o brânză topită.

Prânzul e compus dintr-o ciorbă ciorbă și felul doi care de regulă conține proteină pe bază de carne. De regulă carne de pui pentru că este cea mai accesibilă.

Seara, o budincă de legume sau mâncărică de cartofi.

Însă nu putem vorbi de fructe proaspete, nu putem vorbi de salate, nu putem vorbi de desert pentru că nu le putem acoperi din costurile alocate”, a subliniat managerul de la „Marius Nasta”.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: